Истинският проблем е в легалната миграция, предупреди премиерът

В Брюксел ме нарекоха циничен и брутален, защото не подписах споразумението за мигрантите

Сн.: БГНЕС

Страната ни няма проблем с нелегалната миграция откакто се спазва споразумението с Турция, заяви министър-председателят Бойко Борисов в петък пред парламента в отговор на въпрос на соцлидера Корнелия Нинова. По думите му, "ако трябва да разсъждаваме къде е истинският проблем на България – то ще го открием в легалната миграция".

"По силата на международните споразумения, всеки, който дойде на официален КПП, ние сме длъжни да му дадем убежище и в момента, в който му се даде този документ, той става наш в кавички, защото ако не го приемат Германия, Австрия, той няма къде да отиде", обясни Борисов.

Темата с миграцията, ако беше лесна и имаше категорично решение на ЕС, нямаше да се търкаля толкова години, каза той в началото на изложението си. Навремето бяхме неподготвени да пазим границата като държава, но сега сме най-подготвените. Вследствие и на решенията на парламента, и отпуснатите 320 милиона, сега добре пазим външната граница на ЕС, увери премиерът.

Той отново напомни, че изказванията му по време на всички заседания на Европейския съвет, включително извънредни, се пазят и че ако има нещо, за което да му е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още през 2015 г. казах, че това, което правят, ще доведе до катастрофа, заяви премиерът.

По думите му миграционната вълна, войната в Сирия, Ирак, Либия са заварили всички държави неподготвени, в това число и България.

В първия момент, когато България се напълни с мигранти, Харманли, "Овча купел", какво беше по улиците в София, тези 60 хил. преминаваха, в същото време помните хибридната война в Европа, сутрин ако ви дадат записи на новините, ще видите бебета, деца, плуващи в морето, други ги хвърлят директно върху мрежите. Създаде се огромен натиск и от неправителствени организации, каза Борисов.

Много упреквате Меркел, но ако тя не беше ги пуснала тези 60 000 легални мигранти, те щяха да са тук, изтъкна той.

Искат да ги върнат сега, възниква обаче въпросът те нямат ли права, имат, тука трябва да се съсредоточим, това ни е шансът, каза още премиерът. Той повдигна и въпроса къде трябва да бъдат държани мигрантите, ако бъдат връщани.

Борисов обясни, че вчера се е обърнал към "елита на мисълта" - конституционните съдии : "Това са ни тези няколко проблема, как да се промъкнем, хем да си запазим държавата".

По думите му на последния Европейски съвет са го критикували, че е "циничен" и "брутален" заради позицията му: "Аз бях от държавите, които сега отказаха да подпишат споразумението. Само ние от външните граници не се съгласихме, понеже не го заслужаваме. А и навремето ги предупреждавах. Много ми се разсърдиха, защото всички очакваха ние да подпишем двустранни споразумения за връщане на мигранти, но зададох и обратния въпрос, ако ни напълнят, скараме се с Турция, влязат 1 млн. в България, ние ще искаме ли релокация."

"Навремето се съгласих на релокацията, защото навремето ние бяхме първите, в които нахлуха. А и какво би станало, ако Турция размисли и пусна 1 милион, които не могат да продължат нататък", разказа Борисов.

"Ако ми кажат за колко време да ги вземем, ще ги приемем. Те не ни казват. А казват: "Вземете ги, пък ще видим." И ние сме бягали едно време от османлиите", продължи министър-председателят. Освен това някои държави искали да изберат кои мигранти да ни връщат в релокацията - нещо, което на което той не бил съгласен, въпреки че това можело да му донесе "удари под кръста", защото във Франция имало адвокати, които само дебнели по мигрантския въпрос.

Нинова, която превърна антимиигрантската кауза в централна за политиката на БСП, подчерта, че миграцията е проблем, който е бил приоритет на председателството, но то е приключило без решение. Има разнобой и противоречия в ЕС и в момента стоят два въпроса – какво да се прави с онези, които вече са на територията на ЕС, и как да се вземат мерки за тези, които биха дошли в бъдещето, уточни тя.

Нинова попита Борисов и дали планира да ползва "мигрантите" и за демографски прираст.

В отговор на въпрос за приета от правителството стратегия, според която има разбиране на феномена миграция като източник на работна сила за българската икономика и като позитивен фактор за демографската криза в България, Борисов заяви, че в момента в страната работят хиляди украинци, беларуси, молдовци, македонци, сърби, бесарабски българи. Направете си среща с бизнеса и им предложете да ги изгоним, да видите дали ще го приемат добре, каза той на Нинова.

Не виждам какъв ни е спорът, говорим ясно за какви мигранти става въпрос – тези, които Европа не е харесала и иска да ни ги върне на нас, уточни премиерът.

Нинова обаче остана недоволна и обяви, че БСП внася в парламентарното деловодство искане за специално парламентарно разискване по мигрантския въпрос.

Споделяне

Още от България