Истинският въпрос: Как служители на държавна заплата са натрупали състояния

На Запад укриват в офшорни зони данъци, в Русия укриват притежанието

Руският президент Владимир Путин и неговият близък приятел, виолончелист и собственик на милиардна офшорна империя Сергей Ролдугин

Не е учудващо, че имената на хората, свързани с недемократични и непрозрачни режими по света, преобладават в т.нар. "Панамски документи". Далеч по-важният въпрос е как такъв голям брой служители на държавна заплата от толкова много правителства са успели да натрупат такива състояния. Това пише американският в. "Уолстрийт джърнъл" в анализ на разкритията, показващи как богати и влиятелни хора по света, включително политически лидери, влагат парите си в офшорни зони.


Самият факт, че някой си е открил фирма или банкова сметка в Панама, не е доказателство за неправомерно деяние - работа на отделните правителства е да налагат данъчните си закони, продължава вестникът. Но Западът трябва да обърне сериозно внимание на твърдението на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), че част от транзакциите в разследването им се използват, за да заобикалят наложени от Запада санкции срещу режими и физически лица.

Гражданите на Русия и Китай заслужават да научат повече за финансите на своите лидери и добрата новина е, че в ерата на интернет ще получат необходимата информация, въпреки усилията на техните правителства да налагат информационни затъмнения, допълва "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

В Русия не се е сменила системата, а само нейните бенефициенти

"Къде отидоха милиардите на Русия?", се пита в. "Вашингтон пост" . Руският президент Владимир Путин не е лично назован в документите, което не бива да изненадва никого, но разследващите журналисти откриха мрежа от трансфери на пари и други активи между малка група приятелчета на Путин от Санкт Петербург, допълва американското издание.

Когато дойде на власт преди 15 години, Кремъл бе под влиянието на шепа богати олигарси, натрупали състояние при управлението на Борис Елцин. Много руснаци, пострадали от прехода от планова икономика към капитализъм, ненавиждаха тези хора, които забогатяха, получавайки на безценица държавна собственост и договори за добиване на природни ресурси. Путин дойде на власт с обещанието да наложи нов ред и да ликвидира олигархичната класа. Той вкара в затвора петролния магнат Михаил Ходорковски и прогони други плутократи от Русия. Новите разкрития обаче показват, че в Русия се е сменила не системата, а само нейните бенефициенти, допълва в. "Вашингтон пост".

"Ведомости": На Запад укриват данъци, ние укриваме притежанието


Русия и Западът реагират различно на публикуваните документи от архива на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", пише руският "Ведомости" в редакционен коментар.

Типично западна реакция вестникът нарича думите на френския президент Франсоа Оланд, определил публикациите като добра новина - та нали разкритията ще дадат възможност да се съберат повече данъци в полза на държавата от хора, които ги укриват във Франция.

Руската част от панамските архиви свърза приятели на президента Владимир Путин и ред високопоставени функционери с прехвърляне на едри суми в офшорни юрисдикции, издаде ги като притежатели на пакети акции от големи компании. Обаче нито руската Генерална прокуратура, нито федералната служба Росфиномониторинг, нито Следственият комитет не заявиха, че смятат да проучат случая с публикуваните панамски документи, отбелязва "Ведомости".


Затова пък президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че "острието на тази атака е насочено на първо място срещу нашата страна и лично против президента Путин", изтъква всекидневникът.

"В Русия офшорките са популярни главно като начин за защита и укриване на собственост. На Запад укриват данъци, ние укриваме притежанието", пояснява той.

"Невъзможно е да кажем, че сега сами ще се обложим с данък и сами ще се накажем. Затова трябва да казваме, че в публикациите няма нищо ново и че това е удар по президента. В известен смисъл то си е чиста истина", заключава "Ведомости".

Западните лидери приветстват публикуването на документите от "панамския архив", данъчните органи обещават разследване на подозрителните сделки. Кремъл не откри "нищо ново" и казва, че това е поредната подхвърлена информация срещу Путин, пише в статия на същата тема "РБК".

Публикациите съдържат разкрития за офшорки на руски висши служители и приятели на Владимир Путин. Държавните медии в Русия обаче предпочетоха да разкажат не за тях, а за фирмите на Лионел Меси и на Петро Порошенко, констатира изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?