Историческа победа на опозицията във Венецуела

Чавистите губят мнозинството си за първи път от 16 години

Николас Мадуро, ЕПА/БГНЕС

Опозиционната Коалиция на демократичното единство победи на парламентарните избори във Венецуела, произведени вчера, съобщиха световните агенции.

Опозицията печели 99 места в еднокамарния 167-местен парламент срещу 46 за Единната социалистическа партия на Венецуела. Очакват се резултатите от още няколко места, където продължава броенето на гласовете, но те няма да променят съществено разпределението на силите.

За пръв път от 16 години политическите опоненти на чавистите (последователите на покойния президент Уго Чавес) получават мнозинство в законодателния орган.

Президентът Николас Мадуро заяви, че признава поражението на управляващите.
В обръщение към нацията той обясни, че причината за поражението на чавистите е кампанията на бизнес лидери и други опоненти за саботиране на икономиката. "Икономическата война триумфира днес", обяви той.

Бързото признаване на резултатите от президента левичар успокои донякъде напрежението в страната, където след последните президентски избори през 2013 г., спечелени от Мадуро с незначителна преднина, избухнаха антиправителствени протести, довели до смъртта на 43-ма души.

Опозиционните лидери, които разчитаха в кампанията си на масовото недоволство на 29-те милиона венецуелци от икономическата криза, белязана с трицифрена инфлация и недостиг на елементарни стоки, отбелязаха шумно историческата си победа - първата, откакто преди 17 години на власт дойде покойният вече Уго Чавес. "Преживяваме най-тежката криза в историята, заяви лидерът на Коалицията на демократичното единство Хесус Тореалба. Венецуела поиска промяна и промяната дойде."

Опозицията предвижда, че след като приключи пълното преброяване на бюлетините, ще има 113 места в новия парламент, които ще ѝ осигурят важните две трети от гласовете, необходими за реформиране на институции като съдилищата или избирателния закон.

Резултатите може да дадат освен това смелост на новото правителство да поиска референдум за сваляне на Мадуро, ако успее да събере 4 милиона подписа, посочва Ройтерс. Новите управляващи ще могат също така да обявят амнистия на десетките затворени опозиционни активисти, между които опозиционния лидер Леополдо Лопес.

От друга страна, анализатори допускат, че президентът може да се опита да ограничи правомощията на парламента след историческата победа на опозицията с риск да предизвика масови протести.

Изборното поражение на чавистите е пореден удар върху левите управления в Латинска Америка, след като миналия месец Аржентина пое в посока център-дясно с избирането на консервативния бизнесмен Маурисио Макри на президентския пост на мястото на Кристина Фернандес, която беше близка съюзничка на Чавес. В Бразилия Дилма Русеф е заплашена от импийчмънт заради огромен корупционен скандал, разтърсил нейната управляващата Партия на труда.

Новият състав на Националното събрание на Венецуела ще започне работа през януари 2016 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?