Историческа среща на върха между лидерите на двете Кореи

Историческа среща на върха между лидерите на двете Кореи

Лидерите на Северна и Южна Корея ще проведат среща на високо равнище – едва втора от разделянето на двете държави.

Президентът Но Му-хен ще се срещне със севернокорейския председател Ким Чен-ир на 28-30 август в столицата на Северна Корея Пхенян, съобщиха официални представители на двете страни.

Първата среща се проведе преди седем години, отново в Пхенян. От южнокорейска страна в нея участва тогавашният президент Ким Те-чжун. На нея бе поставено началото на процеса на помирение между двете Кореи, които технически все още са във война, тъй като нямат сключено мирно споразумение след военния конфликт от 1950 – 1953 г..

Предстоящата втора среща е предшествана от постепенно подобрение на отношенията на комунистическата Северна Корея с външния свят.

Форумът е бил окончателно потвърден след като висши служители южнокорейското разузнаване са посетили два пъти Северна Корея, съобщиха официални представители.

Преди срещата в края на август ще има подготвителна среща, която ще е в Кесон, финансирана от Южна Корея индустриална зона на севернокорейска територия, на седем километра от границата. 

От кабинета на южнокорейския президент казаха, че срещата на високо равнище ще “допринесе съществено за откриване на ера на мир и просперитет между двете Кореи”.

Държавната агенция на Северна Корея посочва, че срещата ще е “от голямо значение за откриване на нова мирна фаза на Корейския полуостров”.

Анализатори посочват, че срещата е нов знак за нарастващото желание на Ким Чен-ир за сътрудничество с международната общност.

Миналия месец Северна Корея затвори основния си реактор в Йонгбион като част от споразумението “помощ срещу разоръжаване”, целящо да прекрати ядрената програма на Пхенян.

В същото време южнокорейският президент, чиято популярност стремително пада и наближава края на своя мандат, си дава сметка, че може да загуби изборите през декември от опозиционната Велика национална партия, настояваща за по-твърд подход към Пхенян, отбелязва ББС.

Фактът, че и втората среща между двете страни ще се състои в Пхенян, се обяснява от някои коментатори с това, че севернокорейският лидер много рядко пътува в чужбина и когато го прави, се движи само с влак.

След срещата от 2000-та година Северна и Южна Корея започнаха икономическо сътрудничество, организираха срещи на корейски семейства, останали разделени сред войната.

Международната общност приветства новината за новата среща на върха.     

Подкрепяме диалога между Северна и Южна Корея и се надяваме, че тази среща ще подпомогне мира и сигурността на Корейския полуостров, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джоан Мур.

“Китай очаква позитивни резултати”, заяви говорителят на китайското външно министерство.

 

Споделяне

Още от Свят