Историческа визита на саудитския крал във Ватикана

Историческа визита на саудитския крал във Ватикана

Кралят на Саудитска Арабия Абдула започна във вторник своето официално посещение във Ватикана, съобщиха световните информационни агенции. По време на нея ще се осъществи и първата в историята аудиенция на главата на Римокатолическата църква със саудитски монарх.

Между двете държави няма дипломатически отношения. Абдула се срещна с папа Йоан Павел II по времето, когато все още беше престолонаследник.

Очаква се папа Бенедикт да постави въпроса за богослуженията на вярващите в религии, различни от исляма, в Саудитска Арабия. Източници на ББС от Ватикана разкриха, че по време на разговорите ще бъдат обсъдени още конфликтът в Близкия изток и диалогът между различните религии.

Визитата идва в момент, когато отношенията на Ватикана с ислямския свят започват да се подобряват след кризата, която възникна при реч на папа Бенедикт преди година. Тогава тя бе възприета от мюсюлманите като пряко обвързване на исляма с насилието.

Ватиканът е третата спирка от европейската обиколка на 84-годишния крал. Преди това той посети Лондон и Женева. Предстои посещение на Германия и Турция.

Около 1 милион католици, повечето от които емигранти от Филипините, живеят в арабското кралство. На тях им е позволено да провеждат своите религиозни ритуали само в домашни условия. Носенето на християнски религиозни символи на публични места е забранено.

В Саудитска Арабия се намират най-свещените за исляма места.

“Най-важното нещо е да придобием свободата и сигурността за провеждане на нашите богослужения, нашите меси и нашите дейности”, коментира епископ Пол Хиндер, който отговаря за католиците в арабския свят.

Саудитските власти се позовават на заветите на пророка Мохамед, според които на Арабския полуостров може да бъде проповядван само ислямът. Крал Абдула, който, според традицията, е и пазител на двете свещени джамии – в Мека и Медина, често се е обявявал за постепенна реформа в Саудитска Арабия. На това се противопоставят силните консервативни религиозни среди в страната.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?