Исторически: Бежанците по света вече са над 65 милиона

Исторически: Бежанците по света вече са над 65 милиона
Бежанците и разселените хора по света, бягащи от конфликти и репресии, са достигнали рекордните 65.3 милиона през 2015 г., съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Франс прес и ДПА.
 
Конфликтите и преследванията в страни като Сирия и Афганистан са основният фактор за увеличаването на броя на бежанците и разселените, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Годишният статистически доклад на ВКБООН сочи, че за първи път е преминат прагът от 60 милиона бежанци и разселени, отбелязва АФП. През 2015 г. бежанците и разселените са били 59.5 милиона.
 
Бежанците - хората, напуснали своята страна - са достигнали 21.3 милиона, а разселените - напуснали своя дом, но не и страната си - 40.8 милиона. Миналата година 3,2 милиона души са поискали убежище в индустриалните държави.
 
Данните на ВКБООН сочат, че един от всеки 113 души по света днес е кандидат за убежище, вътрешно разселен или бежанец. Всяка минута 24 души стават бежанци или разселени, съобщава ДПА. Малко над половината от общия брой бежанци са деца. 
 
Върховният комисар Филипо Гранди, който встъпи в длъжност в началото на 2016 г., посочва, че "факторите, застрашаващи бежанците, се умножават". "Ужасяващ брой бежанци и мигранти загиват в морето всяка година. На сушата хората, бягащи от войната, не могат да продължат пътуването си, защото границите са затворени", добавя той.
 
Проблемът с бежанците бе в челните заглавия на медиите в Европа през 2015 г., но докладът показва, че огромното мнозинство бежанци в света са другаде - в страните, близки до районите на конфликти, отбелязва АФП.
 
Около половината бежанци през 2015 г. са от три страни - 4.9 милиона от Сирия, 2.17 милиона от Афганистан и 1.1 милиона от Сомалия, добавя ДПА.
Споделяне

Още от Свят