Исторически ден за Колумбия: край на войната с ФАРК

Исторически ден за Колумбия: край на войната с ФАРК

Днес е исторически ден за Колумбия, където влиза в сила двустранно и окончателно примирие, подписано между партизаните от ФАРК и правителството за пръв път след 52 години въоръжен конфликт.

"На 29 август т. г. за Колумбия започва нова история. Нека пушките замлъкнат. Войната с ФАРК приключи!", написа в полунощ в Туитър президентът Хуан Мануел Сантос.
"В този момент започва двустранното и окончателно примирие", отбелязаха на свой ред в Туитър марксистките Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Основното партизанско движение в страната, дължащо появата си на селски бунт през 1964 г., наброява днес близо 7500 членове.

Часове преди това върховният водач на ФАРК Тимолеон Хименес с прякор Тимошенко заяви в Хавана: "Заповядвам на всички наши бойци окончателно да спрат огъня и враждебните действия срещу колумбийската държава".

Президентът Сантос, командващ армията, пръв бе заповядал в четвъртък на колумбийските войски да спрат огъня срещу ФАРК в 00.00 ч. през нощта срещу понеделник (05.00 по Гринуич).

Точно в полунощ, съобщиха местни радиостанции, пожарникарите в много градове от страната пуснаха сирените на колите си "в чест на примирието", както ги бе приканило вътрешното министерство.

Оръжейният пукот в Колумбия заглъхва за пръв път напълно, при все че ФАРК спряха огъня едностранно през юли 2015 г., а правителството на свой ред преустанови въздушните атаки срещу бунтовническите позиции.

От партизански действия към политика

Споразуменията предвиждат двустранното и окончателно примирие да влезе в сила най-късно в деня на подписването им, очаквано между 20 и 26 септември.

ФАРК свикаха между другото поредната - десета конференция на движението, която да ратифицира спогодбата, договаряна в Куба близо четири години и обобщена в документ от 297 страници, разпространен в интернет и социалните мрежи, както и чрез медиите.

Тази "последна конференция на нашата въоръжена организация ще ратифицира мирните споразумения и ще утвърди превръщането на ФАРК в легално политическо движение", заявиха отрядите в събота.

Насрочена за периода от 13 до 19 септември в долината Яри, в региона Сан Висенте дел Кагуан - някога крепост на партизаните в южната част от страната, конференцията ще събере 200 делегати от ФАРК, включително централното им командване.

Нещо изключително - на форума са поканени 50 гости от страната и чужбина, също и журналисти, "за да информират директно народите от Колумбия и от света", поясниха ФАРК.

"Тържественото подписване" на споразуменията от Сантос и "Тимошенко" ще се състои "между 20 и 26 септември", заяви министърът на отбраната Луис Карлос Вилегас.

Това ще е "големият ден", когато партизаните ще започнат да прегрупират силите си в общо 22 зони и осем лагера, слагайки начало на своето разоръжаване, което се предвижда да продължи шест месеца под надзора на Обединените нации.

Избор между войната и мира

Както заяви Сантос в интервю за телевизия Си Ен Ен, споразуменията може да бъдат подписани в Куба, в Богота или на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

След това - на 2 октомври, се предвижда колумбийците да участват в референдум по въпроса. За одобрение на мирния изход трябва да бъдат събрани най-малко 4,4 милиона гласове (13 на сто от избирателите), за отхвърляне на мира - по-малко.

В Колумбия обаче няма да се възцари пълен мир. Правителството все още предстои да преговаря с геваристката Армия за национално освобождение (АНО) - друго все още действащо партизанско движение с около 1500 бойци. На 30 март страните изразиха воля да започнат преговори. Дата обаче не бе определена.

В неделя АНО пожела на ФАРК "успех" по пътя на очакваното им прерастване в "легална политическа организация или движение". В същото послание обаче, подписано от командира ѝ Николас Родригес с прякор Габино, "армията" заяви, че си запазва "правото на бунт" с оглед липсата на "реална воля за търсене на мир" от страна на сменящите се правителства.

Най-старият конфликт в двете Америки, в който през десетилетията бяха замесени партизани от крайната левица, ултрадесни паравоенни формирования и въоръжени сили всред кръвопролития, свързани с наркотрафика, взе най-малко 260 000 жертви; 45 000 изчезнаха безследно, а 6,8 милиона души бяха разселени.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?