Историческият съюз на гърци и сърби се дължи на страха от България, сочи гръцки историк

Традиционното приятелство между Гърция и Сърбия се дължи на страха от България - тази теза е залегнала в публикуваната наскоро книга на гръцкия историк Лукианос Хасиотис "Гръцко-сръбските отношения 1913-1918 г.".

Той разглежда въпроса защо Гърция винаги е гледала на сърбите като на съюзници през призмата на историческите съюзнически приоритети и политическите сблъсъци.

Гръцкият вестник "Та неа", цитиран от Би Би Си, представя проучването и ключовите моменти от него.

Още в увода си историкът Лукианос Хасиотис отбелязва сполучливо, че гръцката историография и пресата представят традиционно една идеализирана картина за гръцко-сръбските отношения. Тя, продължава цитата от книгата вестник "Та неа", изглежда митологизирана в сравнение с комплицираността и жестокостта, която заклеймява в общото гръцко подсъзнание връзките на Гърция с всички останали балкански страни.

Странното, отбелязва "Та неа" е, че това схващане за гръцко-сръбската дружба не се обосновава от проучвания - малки или големи, гръцки или сръбски.

В проучването на Лукианос Хасиотис се отговаря на въпроса защо Гърция и Сърбия автоматично се възприемат за съюзници в съзнанието на гърците и защо те са излезли например по улиците, за да подкрепят един класически демагог като Милошевич, който е въвлякъл страната си в опасни пътеки, пише "Та неа".

Основните изводи от книгата са, че това историческо приятелство се дължи на общия страх на гърците и сърбите от българската заплаха около разпределението и вероятното преразпределение на Македония, борбата за която е започнала от трите нации от 1860 г. Авторът на историческото проучване, съгласно гръцкия вестник "Та неа", посочва, че сърбите са закъснели да влязат в играта, в резултат на което българите са били по-напред. В същото време както сърбите, така и българите са целели една и съща цел - славянски говорещото население на Македония.

Същевременно, продължава цитатът, гръцката държава от своя страна се е плашела повече от България, защото тя имала руската защита, която я е правела "непобедима", но и с по-голямо влияние върху славянски говорещите в Македония.

Авторът отбелязва, че гърците винаги са треперели да не се съюзят българите със сърбите. Подобен страх са имали и сърбите за съюз между гърците и българите. Така принципът съгласно гръцкото историческо проучване - врагът на моя враг е мой приятел, е довел до това гърците и сърбите да се съюзят срещу България във втората Балканска война, от която Гърция е спечелила половин Македония, а Сърбия 38 процента от нея.

Книгата разглежда и някои въпроси за това как преди Втората световна война сърбите са парирали сближаване между Атина и София.

Още от Балкани