Историческият шеф на Старбъкс се оттегля, може да се кандидатира за президент

Хауърд Шулц

Хауърд Шулц, който бе начело на компанията Старбъкс в продължение на близо 40 години, ще я напусне. Новината поднови спекулациите, че той може да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2020 г..


Шулц успя за четири десетилетия да превърне Старбъкс от обикновена бакалия в Сиатъл в международна компания със заведения по целия свят. Той направи истинска революция в консумацията на кафе в САЩ.


Шейсет и четири годишният Шулц беше главен изпълнителен директор на компанията до април миналата година. Тогава се оттегли от поста, а на негово място застана фигура номер две в компанията Кевин Джонсън. Шулц обаче остана председател на съвета на директорите - пост, който напуска сега. На негово място ще застане Майрън Улман, бивш президент на американската верига от супермаркети Джей Си Пени. Шулц ще запази позицията на почетен председател на компанията. Оттеглянето ще влезе в сила на 26 юни.


Шулц е близък до Демократическата партия. Той се оттегля от компанията, за да се посвети на писане на книга, обяви Старбъкс. Книгата ще бъде посветена на социалното въздействие на компанията и на моралната отговорност на големите холдинги, присъстващи на борсата.


Неотдавна пред в. "Ню Йорк таймс" Шулц каза, че е силно обезпокоен от състоянието на САЩ от известно време, визирайки нарастване на разделенията и позицията на страната в света.


"Едно от нещата, които имам желание да направя в следващата глава от моя живот, е да установя дали има начин да върна на общността онова, което тя ми даде", каза тогава той.


"Имам намерението да разгледам различни варианти и това може да включва и обществена длъжност", отвърна Шулц на въпрос дали ще се кандидатира на президентските избори.
"Все още съм далеч от това да взема решение за бъдещето", допълни той.


Хауърд Шулц винаги се е откроявал с взимането на политически и социални позиции. През януари 2017 г. той се ангажира да назначи 10 000 бежанци в идните пет години, след като американският президент Доналд Тръмп публикува антиимигрантския си указ.


Шулц никога не се е страхувал и да засяга деликатния въпрос за расовите напрежения в САЩ. Той освен това даде подкрепата си за американските работници, искащи увеличение на минималната заплата на 15 долара на час.


Под ръководството на Шулц Старбъкс откри заведения в бедни райони и подкрепи инициативи срещу расизма.


Оттеглянето на Шулц става по-малко от два месеца след разпространение на видео, в което се вижда неоправдан арест на двама цветнокожи в заведение Старбъкс. В резултат на това компанията организира обучение за борба с расизма за всичките си американски служители.


Компанията Старбъкс е основана през 1971 г. Днес тя има над 28 000 заведения в 77 страни по света. Централата на компанията е в Сиатъл. За сравнение през 1982 г. компанията имаше едва 11 заведения. На борсата тя излезе през 1992 г. и оттогава акциите ѝ са спечелили 21 000 процента. В разгара на финансовата криза, когато за първи път Шулц се отказа от ръководството, акциите на компанията паднаха до 10 долара. Тогава Шулц се завърна набързо и те се покачиха. Компанията има 330 000 служители по света.


Шулц влезе в Старбъкс през 1982 г. като търговски директор. Напусна я за кратко през 1986 г. заради разногласия със собствениците. Създаде собствена компания - Джорнале. Върна се през 1987 г., като изкупи дяловете на собствениците.


За фискалната 2017 г. компанията има оборот от 22,4 милиарда долара с чиста печалба от 2,88 милиарда долара.


Старбъкс е обаче част от списъка с големи американски компании, обвинени от Европейската комисия, че са получавали незаконни държавни помощи от Ирландия, за да настанят там европейската си централа.

Споделяне

Още от Свят