Историческо събаряне на сградата на ИПК "Родина"

Собственикът й все още не е решил какво ще строи, но със сигурност няма да е болница

Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти до края на годината най-накрая ще отиде в историята.

В ход е процедура по събарянето на рушащата се от години сграда на ИПК "Родина" на столичния булевард "Цариградско шосе". Теренът зад нея е напълно разчистен. Съборено е и ниското 3-етажно тяло с лице към булеварда. Най-късно до края на годината трябва да бъдат премахнати и двете стърчащи кули, едната с 9, а другата с 15 етажа.

По информация на Mediapool собственикът на имота Михаил Тиков все още не е решил какво ще бъде построено на новото място, но със сигурност няма да е болница.

В момента тече проучване на градоустройствените възможности и преценка за най-изгодната бизнес инвестиция. Мястото е голямо и е подходящо за офиси. В близост до него има няколко, които са развиват успешно, коментираха консултанти по бизнес имоти пред Mediapool.

Историята на сградата

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж в продължение на 30 години.

През 2001 г. правителството на Иван Костов решава да продаде недовършената сграда на търг с начална цена от 7 млн. лева. Той се проваля поради липса на кандидати. Две години по-късно е обявена нова приватизационна процедура. Консорциум "Обединени български вестници" печели конкурса на Агенцията за приватизация и придобива 51% от капитала на дружеството с оферта от малко над 6 млн. лв.

Дялове в консорциума имат вестниците "Монитор", "Виж", "Дума", "Новинар", "Меридиан мач" и "Банкеръ". В работещата печатница години наред се продаваха вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски. Плановете за недовършения корпус бяха да бъде ремонтиран и въведен в експлоатация, но това така и не се случи.

По времето на тройната коалиция 2005 г. - 2009 г. се взима решение недовършената сграда да бъде разрушена и на нейно място да се вдигне нова, в която да се нанесе многобройната администрация на Националната агенция по приходите (НАП). Идеята е сделката да стане чрез размяна на имоти – НАП да даде на медийния консорциум, който вече се контролира от Ирена Кръстева – майка на депутата Делян Пеевски, 3-те сгради на НАП в центъра на София срещу бъдещата нова сграда на бул."Цариградско шосе". След критики, че се прави размяна на принципа "кон за кокошка" сделката пропада

Така се стига до предложението недовършеният корпус да бъде доизграден с финансиране от Световната банка. Направен е търг, който се печели от "Главболгарстрой", но предложената цена значително надминава предвидените средства.

През 2012 г. с кредит от КТБ, която в последствие фалира, Ирена Кръстева и Цветан Василев придобиват останалите 49% собственост на държавата, - недостроеният корпус. Правят частично събаряне с премахването на сините падащи прозорци и от 2013 г. по нея не се прави нищо.

Новият собственик Михаил Тиков "разчиства терена", но не за болница

През лятото на 2018 г. Михаил Тиков купи недовършената сграда на "ИПК Родина" от частен съдебен изпълнител за около 40 млн. лв.

Двата имота - единият от 15 дка с недовършения корпус, и другият от близо 40 дка, бяха предложени за продажба заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата КТБ. Дълговете бяха на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които по това време се контролираха от майката на Пеевски Ирена Кръстева.

Новият собственик Михаил Тиков притежава верига от болници, в която влизат столичната "Софиямед", пловдивската "Пълмед", бургаската "Бургасмед", както и медицински центрове в Пазарджик, Велинград и други. Притежава и дистрибутора на лекарства "Булфарма". Има и бизнес с хотели, сред които хотел "Хебър" в Пазарджик и Батак, както и столичния "Силвър Хотел".

Близки до собственика казаха пред Mediapool, че със сигурност той няма да строи поредната болница на това място и все още не е решил какво да прави с него. Към момента единствено е наел фирма, която да разчисти терена от грозно стърчащия и оглозган строителен "скелет".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?