Историческо споразумение между политиците в Северна Ирландия

Историческо споразумение между политиците в Северна Ирландия
Лидерите на двете основни политически сили в Северна Ирландия - протестантската Демократическа юнионистка партия и католическата Шин Фейн, се споразумяха подялбата на властта да стане на 8 май, предадoха в понеделник световните агенции.

Историческата среща се състоя в двореца "Стормънт" в Белфаст, където заседава северноирландският парламент. По време на нея непримиримите врагове Иън Пейсли, лидер на протестантската Демократическа юнионистка партия и Джери Адам, лидер на католическата Шин Фейн, които в продължение на 14 години преговаряха само чрез трета страна, за първи път се срещнаха лице в лице.

Според очевидци обаче двамата не са си стиснали ръцете, отбелязва Асошиейтед прес.

Демократическата партия настоява да се запази принадлежността към Великобритания, докато Шин Фейн призовава за обединена Ирландия.

Очаква се Пейсли да бъде първият премиер в новия кабинет, а Мартин Макгинес от Шин Фейн - политическото крило на ИРА, да бъде вицепремиер, посочва ББС.

Ужасите и трагедиите от миналото не трябва да стават пречка пред осигуряването на по-стабилно бъдеще за поколенията. Вярвам, че след дълъг и труден период пред Северна Ирландия се разкриват огромни възможности, заяви след срещата Пейсли, чиято партия досега бойкотираше Шин Фейн заради връзките ѝ с ИРА.

Демократическата партия обеща да си сътрудничи с Шин Фейн, което Адамс определи като “нова ера” в политиката на Северна Ирландия.

От своя страна британският премиер Тони Блеър заяви, че това е паметен ден за народа на Северна Ирландия.

Ако протестанти и католици не бяха постигнали споразумение до полунощ, току-що избраният парламент на Северна Ирландия щеше да бъде разпуснат и провинцията щеше да бъде администрирана за неопределен период

от Великобритания.

На изборите на 7 март най-много места - 36, спечели Демократичната юнионистка партия, следвана от Шин Фейн с 28 места.

Споделяне

Още от Свят