Историческо споразумение за климата в Париж

Глобалното затопляне се ограничава до под 2% спрямо прединдустриалната епоха

Историческо споразумение за климата в Париж

Представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура, което е източник на растящи заплахи за човека и природата.

"Сред участниците на конференцията няма никакви възражения. Парижкото споразумение за климата е прието", обяви председателят на конференцията на ООН за борба с климатичните промени - френският външен министър Лоран Фабиюс.

Някои делегати се просълзиха, а други се прегърнаха.

С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Необходимо е да се намалят емисиите на парников газ (GES) с 40 до 70% до 2050 г., за да се надяваме да останем под 2°C, и да се съкратят със 70 до 95%, за да останем под 1,5°C - това са изчислили експертите от междуправителствената група за климата (Giec).

С това споразумение за пръв път се иска от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. По него се водеха преговори в продължение на четири години, след като предишни опити за постигането му не успяха.

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето. Определен е таван от 100 милиарда долара финансиране за развиващите се страни до 2020 гoдина.

Президентът на САЩ Барак Обама определи споразумението като нещо огромно и заяви, че то е постигнато с водачеството на Вашингтон.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят