Историкът проф. Христо Матанов бил агент на ДС

Историкът проф. Христо Матанов бил агент на ДС

Комисията по досиетата освети историка и преподавател проф. Христо Матанов като сътрудник на структурите на бившата Държавна сигурност. Матанов е проверен в рамките на проверката на кандидатите за евродепутати. Комисията по досиетата установи, че във всички листи има само осем бивши сътрудници на тайните служби.

Матанов, който е кандидат на коалиция "Напред", е бил агент на ДС, шесто управление с псевдоним Петър. Вербуван е през 1983 г. и няма данни да е снет от действащ оперативен отчет. Документите, въз основа на които е установена принадлежността му, са рег. дневник; картони – обр. 4 и обр. 6; писмо вх. № 1035/ 28.02.1990 г. с предложение за унищожаване материалите на агент "Петър".

Матанов беше директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет в периода април 1993 г. – октомври 1996 година, когато бе разгромен така наречения алтернативен синод на Българската православна църква. Специалист е по история на балканските народи.

Проф. Христо Мермерски, кандидат за депутат в Европейския парламент, издигнат от ПП "Съюз на патриотичните сили "ЗАЩИТА", е бил агент, секретен сътрудник на ДС, ПГУ с псевдоним Чавдар. Вербуван е през 1973 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1985 година. Проф. Мермерски учи и доста години работи в САЩ, изявява се като аграрен специалист.

Николай Захариев, също кандидат на "ЗАЩИТА", е бил агент към ДС, второ управление с псевдоним Борисов. Вербуван е през 1981 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1990 година.

Комисията по досиетата обяви още имената на Александър Маринов, ПП "Българска социалдемокрация", Евгени Кирилов, Коалиция за България, Йордан Величков, "ЗАЩИТА", Станислав Станилов, "Атака", Юнал Лютфи, ДПС. Техните имена обаче вече са известни от предишни проверки на комисията.

Комисията по досиетата е проверила 126 лица. Осемдесет и девет лица не подлежат на проверка.

Малкият брой на агентите на ДС в кандидатските листи може да се обясни и с факта, че част от политическите партии направиха предварителна проверка за принадлежност към ДС на своите кандидати, преди да регистрират в ЦИК листите си.

Споделяне

Още от България