Историци показаха новооткрита снимка на Васил Левски

Вероятно османските власти издирвали с нея революционера

Сн. БГНЕС

Новооткрита снимка на Васил Левски беше представена в петък. С нея вероятно османските власти са издирвали Апостола, тъй като на гърба ѝ има надпис с описание на революционера. Снимката е открита в Османския архив в Истанбул, съобщи Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" в Карлово.

Чаушева и колегата ѝ Виктор Комбов, уредник в музея, който е открил снимката, представиха находките публично.

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единът му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри", гласи надписът на гърба снимката. Тя е с размери около 6 на 9 см.

Почти същото описание на Апостола дава неговият съратник Иван Фурнаджиев от Тетевенския революционен комитет пред властите през октомври 1872 г., казаха експертите, цитирани от БТА.

По думите им, снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след заседание на БРЦК през май 1872 г. Той така и не е получил това свое "портретче", за което е писал на някои от сподвижниците и приятелите си - на нито един от четирите запазени екземпляра няма надпис от Левски с посвещение за някого от тях. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко - направо от фотографското ателие.

Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции.

Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация. Те предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, коментира Дора Чаушева.

Колегата ѝ Виктор Комбов отишъл в Истанбул, след като турски експерти казали на българските си колеги, че в Османския архив вероятно могат да се намерят още документи за Левски. Той имал пълно съдействие от служителите в архива. По думите му, там се работи лесно, тъй като всичко е дигитализирано.

"Има за какво да се търси в архивите в Турция, където още по-резултатна би била работата на български специалисти по османотурски, струва си да се рови и в архивите в Букурещ и Белград - откриват се нови неща за нашата история и в частност за Левски", отбеляза Чаушева.

Споделяне

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?