Историци ще търсят неточностите в учебниците по предмета

Списъкът ще е готов до месец, просветното ведомство обеща корекции

Инициативен комитет, включващ историци и издатели, ще направи до един месец списък с проблемните места във всички учебници по история, за да ги предложи за корекция на Министерството на образованието. Това стана ясно след среща в понеделник между просветния министър Румяна Коларова и представители на обществения комитет, чиято дейност е провокирана от изопачени, според специалистите, факти и събития в учебник "Човекът и обществото", за трети клас, свързани с Васил Левски.

Коларова е изразила подкрепата си за инициативи, свързани с подготовката на допълнителни учебни помагала за българското образование, както и за отправянето на конкретни предложения в бързи срокове за корекции на забелязани неточности в учебниците по история, съобщиха от просветното министерство.

Проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания на БАН и член на инициативния комитет, коментира пред журналисти след срещата, че предложенията с корекциите ще бъдат оформени като притурка към учебниците, а при следващо тяхно публикуване те ще бъдат взети под внимание.

Тодев обясни още, че мониторингът над учебното съдържание в учебниците по "Човекът и обществото" или по "История и цивилизация" ще е постоянен.

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева отбеляза, че особено при разглеждането на учебниците за началния етап на основната степен на образование трябва да се има пред вид възрастовата специфика на учениците, както и необходимостта от достъпен и ясен език, който да се възприема от над 70 хиляди ученика годишно.

Тя изрази надежда, че с общи усилия може да се постигне коригиране на допуснати неточности в учебниците и добави, че разчита и на коректното отношение на издателствата.

Попитана как ще коментира проблемните текстове в учебника по "Човекът и обществото" за трети клас, Ваня Кастрева отговори, че има допуснати някъде неточности и непълнота в едно изречение. По думите ѝ обаче "конкретните проблемни текстове не фалшифицират историята, защото няма подмяна на исторически процеси". С колегите нямаме разнобой и всички бяхме единодушни, че е необходимо да се осъвремени и да се нанесат конкретни поправки, които не променят общи постановки, каза още заместник-министърът.

Споделяне

Още от България