“История славянобългарска“ ще се учи в IX вместо в VI клас

Ваня Кастрева и Тодор Танев обясниха новите учебни програми, сн. БГНЕС

Произведението “История славянобългарска“ на Паисий Хиляндарски не е извадено от учебната програма изобщо, а е преместено да се изучава в IX вместо в VI клас. Това обясни в понеделник министърът на образованието Тодор Танев по повод интерпретациите, че произведението отпада от публикуваните късно в петък за обществено обсъждане проекти на нови учебни програми за IІ, VI и в VIII клас.

Промяната се прави, тъй като според образователните експерти произведението ще бъде по-добре разбрано от по-големи ученици, както и за да съвпадне изучаваното съдържание по български език и история в един и същи клас. Досега произведението се е изучавало в два класа – в VI и в X.

“Твърдения като “пада“ и “няма го“ са слабо казано некоректни“, коментира Танев. “Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз като министър няма да допусна да липсва в съдържанието на наредбите. Нито ми е в амплоато, нито съм дошъл тук да кастря още. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим, ще допринесе за по-плътното усвояване на тези текстове“, посочи Танев. Той допълни, че текстът на "История славянобългарска" е основата за българското Възраждане на нацията ни.

Ивайло Дичев: Ако не е задължителна, българщината ще умре

"Ако не е задължителна, българщината ще умре. Това разбирам от евъргрийна за отпадащите текстове от учебниците." Това написа проф. Ивайло Дичев в социалната мрежа"Фейсбук" по повод въпросите и възраженията в медиите за новите учебни планове.

Още

“Моля ви да приемете нашата нагласа, че освен тези съдържания и текстове – текстове в кавички, това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов - отказвам да е само текст – думата текст не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант. Тези велики произведения трябва да бъдат поднесени по най-добрия възможен начин както във вертикала, така и в хоризонтала“, каза министърът и поясни - във вертикала означава в нужната възрастова група, а в хоризонтала – в синхрон с други учебни премети за същия клас.

Танев поясни още, че произведението на Добри Чинтулов “Стани, стани, юнак балкански“ ще се изучава по музика, а от изучаване отпада “Бай Ганьо в банята”. “Смятам, че не е подходящо. Ние сме в ХХІ век и България е мръднала специално в това отношение от тогава”, каза министърът. За сметка на това се включва "Бай Ганьо пътува". Сред отпадналите от задължителната програма произведения е романът на Александър Дюма "Граф Монте Кристо".

Целта на новите учебни програми, които са в духа на новия училищен закон, е да разтоварят учебното съдържание, така че 40% от учебните часове да са посветени на преподаването на нов материал, а 60% на упражнения, преговор и затвърждаване на знания. Което няма как да стане без отпадането на произведения от  учебните програми. Очаква се около 30 произведения да отпаднат от задължителната програма по литература в средното образование. Сега учителите често не могат да се справят с преподаването на цялото учебно съдържание.

По повод критиките, че министерството вади от програмата български произведения и ги заменя с чуждестранни, зам.-образователният министър Ваня Кастрева коментира  в понеделник пред БНР, че в новата структура на учебното съдържание присъствието на българските автори е над 60 на сто от всички изучавани автори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?