Историята хвърля сянка върху посещението на Тръмп във виетнамския град Дананг

Историята хвърля сянка върху посещението на Тръмп във виетнамския град Дананг

Пристигайки в град Дананг за срещата на върха на страните от организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, президентът на САЩ се озова в град, тясно свързан с кървавия неуспех на Америка във Виетнамската война.

През 1965 г. по плажовете на Дананг дебаркират хиляди морски пехотинци на САЩ - от поколението на т.нар. "бейбибумъри", към което принадлежи и Тръмп - и това е първото голямо разполагане на бойни сили на Вашингтон във Виетнам. От летището на града някога са излитали американски бомбардировачи, за да сеят опустошение и смърт в Ханой.

Тръмп обаче бе посрещнат от червения виетнамски национален флаг, същия като знамето на някогашните врагове на Америка от Северен Виетнам.

Преди Дананг е бил важна база на САЩ - сега е благоденстващ бизнес център на една от най-бързо развиващите се икономики в света и по крайбрежието му с неговите девствени плажове с бели пясъци се издигат петзвездни хотели.

Тръмп е първият действащ американски президент, който посещава Дананг след края на Виетнамската война през 1975 г.

През 1965 г. сухопътните военни действия на САЩ започват с пълна сила именно от този град, когато в района Микхе, наричан и Китайският плаж, пристигат силите на американската морска пехота.

Макар по онова време в страната от години да имало военни съветници от САЩ, дебаркирането в Дананг е началото на предприетото при президента Линдън Джонсън вече пряко разполагане на американски въоръжени сили и в следващите години през Виетнам ще минат общо 2.7 милиона американски военнослужещи.

Градът се намира недалеч от някогашната граница между Северен и Южен Виетнам. От тази гледна точка Дананг е военен актив от първостепенно значение за американците чак до окончателното им изтегляне през 1973 г. Военновъздушната база там, която сега е международното летище на града, давала изключително предимство, що се отнася до въздушната мощ във войната.

Понеже Дананг бил като цяло безопасно място с оглед на възможни атаки, служел и за място за почивка от бойните действия на войниците, където те прекарвали времето между опасните мисии в джунглите.

Спокойната атмосфера в града е пресъздадена например във филма на Стенли Кубрик от 1987 г. "Пълно бойно снаряжение".

Четиридесет и две години след края на военния конфликт крайбрежните хотели отново са пълни с хора, а недалеч, на 30 км, се намира Хойан, населено място, обявено от ЮНЕСКО за обект от световното културно наследство заради добре запазената си стара част от предколониалната епоха.

За първите девет месеца на 2017 г. Дананг е бил посетен от 1,8 млн. туристи, сочи официалната виетнамска статистика, което е увеличение от 49 процента в сравнение със същия период на миналата година.

На крайбрежието в конкуренция са влезли най-големите международни хотелски вериги – "Хаят".

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?