Историята на трите талисмана и жабата шампион

Признавам, не съм голям фен на спорта, нито да го гледам, нито да го практикувам, тъй че не знам какво от това, което ще разкажа, вече го знаете.

Вече ви е направило впечатление, че олимпийските игри в Сочи имат три, а не един талисман, както е обикновено.

Защо са три?

Официално, защото талисманите бяха определени с гласуване по интернет в няколко кръга. И тези трите получиха най-много гласове, с най-близки резултати. Само че историята не е толкова проста.

Първо, жителите на Сочи подхождат към избора на талисман изключително сериозно. Какъв да бъде той се гласува на местен референдум, заедно с гласуването на президентските избори на 2 март 2008 г. Избират за талисман на игрите делфина, който кара ски.

Делфин, защото Сочи е най-големият морски курорт на Русия и метафората е очевидна – морски курорт значи делфин, на ски – значи зимна олимпиада. Авторът е Олга Беляева (оригиналната картинка е без името на авторката, разбира се).

Но тъй като държавното и партийното ръководство на Русия е много прецизно в някои отделни аспекти на пиара, решават че не може този любимец да представя Олимпиадата пред чужденците и затова се провежда втори онлайн конкурс, който да избере нещо по-достойно за такава голяма държава.

И тогава шегаджията Егор Жгун, гениален аниматор, предлага на вниманието на обществеността хипно-жабата Зойч.

За това говори и името на хипно-жабата, което идва от изписването на годината 2014 в логото на олимпиадата и с малко насилие върху кирилицата и латиницата може да се прочете като ZOIЧ, тоест Зойч.

Само че тук става опасно. Хората харесват твърде много изпадналата в транс безръка космата коронована жабка, в чиито очи се търкалят олимпийските пръстени и тя започва да набира сериозна подкрепа онлайн, излизайки, на практика, на първо място в допитването.

Но жабата не е достатъчно СЕРИОЗНА за събитието и се налага намесата на самия Владимир Путин, който обяснява, че всъщност на него най-много му харесва барсът (тоест снежният леопард) и затова има втори кръг, в който тя мистериозно не участва, а барсът е един от печелившите.

Но какво да се прави с конфузната жаба? Представители на Олимпийския комитет правят сензационно "разкритие", че те всъщност са поръчали на Жгун да изготви смешен талисман, който да привлече внимание към конкурса. Самият Жгун потвърждава.

Бидейки един от главните критици на режима на Путин, версията за специалната тайна поръчка на Олимпийския комитет към него не държи много, но това е и версията, записана във Уикипедия, тоест "истината". Вие мислите ли, че авторът на този клип би получил държавна поръчка, свързана с любимото детенце на Путин? Аз не.

И затова, за да няма всъщност колебания, че именно народът иска други талисмани, а не жабата, за талисмани са избрани едновременно и трите животинки на първите места.

Отделно се говори, че Медведев много силно лобирал за мечока. И тъй като първоначалните варианти на картинките не стават много за целта, се налага художници да ги преправят.

Зайчето прилича твърде много на зайчето от "Ну погоди", бялото мече прилича на Миша Олимпийски от 1980 г., а барсът по принцип не става.

Затова барсът се превръща в нормален леопард, който се казва Барс (все пак за барс гласуваха хората), на мечока ушите му почти изчезват, за разлика от тези на вуйчо му през 1980 г, а на зайчето му се увеличава главата, за да не прилича толкова на заека от "Ну погоди".

В мрежата се появява и картинка, която проследява произхода на някои от кандидат-талисманите. Между другото, Дядо Мраз е бил най-често изпращаното предложение. Има и шегаджии, които комбинират трите в олимпийска хидра.

А жабата? Въпреки, че е дискриминарана, тя успява да намери място в една от серийките на "Футурама", в началните кадри.

* Mediapool препечатва текста с незначителна редакторска намеса и съгласието на автора от блога му "Бели байтове за черни дни".

Споделяне

Още от Спорт