ИСУЛ става "чиста" от Covid болница в София

ИСУЛ става "чиста" от Covid болница в София

Университетската многопрофилна болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" да стане "чисто" лечебно заведение, което да осигурява здравното обслужване на пациенти без Covid в София. Това предлага Областният медицински съвет по повод последни разпоредби на Министерство на здравеопазването по отношение на пандемията.

Наред с това се предлага решението за ИСУЛ да влезе в сила след изписване на хоспитализираните към момента пациенти, заразени с коронавирус. Уточнява се, че заразените пациенти не трябва да бъдат премествани за доизлекуване в други болници.

"Следва да се отчете и факта, че предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено", уточнява още съветът.

Областният медицински съвет на област София смята, че обособяването на отделно лечебно заведение на територията на област София, което да обезпечава здравното обслужване единствено на пациенти с коронавирусна инфекция, не е целесъобразно и приложимо и не се препоръчва, добавят от там.

Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Областният медицински съвет възлага на Столична РЗИ изготвяне на анализ за лечебните заведения в област София относно степента (процента) на заетост на болничните легла в ковид-отделенията и степента на оборудване на тези отделения с необходимата апаратура.

Резултатите от анализа ще се използват за преценка на необходимостта от увеличение на процента на болнични легла, предвидени за лечение на пациенти с коронавирус в лечебните заведения в областта.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?