ИТ-бизнесът иска ускорени разрешителни за чужди специалисти от бранша

ИТ-бизнесът иска ускорени разрешителни за чужди специалисти от бранша

Да се ускори процедурата по издаване на т.нар. синя карта за работа и пребиваване в България на чуждестранни специалисти в областта на високите технологии, настояха представителите на браншови организации от сектора на информационните технологии на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в сряда.

Според представителите на бизнеса, в момента на пазара на високи технологии у нас има голям глад за такива специалисти, но издаването на разрешителни отнема от 6 до 9 месеца и на практика не работи. По данни на сектора през миналата година са издадени едва две сини карти на компютърни специалисти и затова е нужно издаването им да става за един месец.

По думите на Лукарски вече се работи в тази насока, но едва ли сроковете за издаване на разрешителните може да се намали до месец предвид проверката за сигурност на експертите.

Той е предложил неговото ведомство да поеме приемането и придвижването на документите на кандидатите за "синя карта“ между институциите, тъй като в момента различните необходими документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите, съобщиха от Министерството на икономиката.

Фактът, че ИТ-браншът изпитва недостиг на работна ръка, е доказателство, че той се развива добре, смята Лукарски. Той цитира данни, според които продукцията на българските високотехнологични предприятия се е увеличила 5 пъти за последните 5 години.

Представителите на високотехнологичните компании се оплакаха от това, че в момента чужди фирми получават предимства пред българските и дадоха пример как украински компании в момента влизат у нас и получавайки инвестиционен клас А, ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с около 18% и прави неконкурентни родните компании. Според ИТ-бранша, сегашният Закона за насърчаване на инвестициите стимулира заетостта в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка.

Зам. министърът на икономиката Даниела Везиева е уверила, че министерството работи по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, за да са съобразени предоставените предимства със спецификите на различните сектори.

На срещата е бил засегнат и въпросът с увеличаващия се непрекъснато максимален осигурителен доход, който създава несигурност в сектора, където заплатите са високи.

Споделяне

Още от Бизнес