Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ИТ браншът очаква отлив на инвестиции и кадри при вдигане на максималния осигурителен доход

3 коментара
ИТ браншът очаква отлив на инвестиции и кадри при вдигане на максималния осигурителен доход

Пет организации от сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) се обявиха срещу повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. от 1 януари 2019 г. Според Асоциацията Телекомуникации (АСТЕЛ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер това ще доведе до отлив на инвестиции и кадри от сектор с интензивно развитие и принос в икономиката и в бюджета и висококвалифицирани кадри.

Срещу увеличаването на максималния осигурителен доход, което означава по-голямо облагане на заплатите до този размер, вече се обявиха работодателските организации. В понеделник те се възмутиха, че това решение на кабинета не е обсъдено с бизнеса. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев тази стъпка ще насърчи сивата икономика сред високо платените професии и ще доведе до отлив на висококвалифицирани кадри.  Същото мнение изказаха преди ден и от Американската търговска камара в България.

От КТ "Подкрепа” обаче са на обратното мнение и дори смятат, е това е плаха крачка в правилната посока и по принцип максималният осигурителен доход трябва да надхвърля 5000 лв.

Сега ИКТ секторът в писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова изразява своята загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху възможността за растеж на ИТ отрасъла, който по принцип има висока добавена стойност.

"Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им", посочва се в позицията на сектора.

Според организациите засегнати от промяната ще са близо 148 000 лица, от които една трета са заети в ИТ индустрията, и това ще засегне както служителите, така и работодателите.

Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище, пише още в писмото.

Организациите посочват, че подкрепят осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество.

"Ако една група получава повече, защото произвежда повече, а от там носи повече приходи в хазната, не е разумно да се демотивира, а обратното - да се стремим към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи. Това е и пътят да се осигури траен източник на ресурс, който да се преразпределя, включително и към пенсионерите", смятат асоциациите.

Според тях има реална опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри, не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. "Естествено, след отлива на специалисти ще ги последват и компаниите, които ще предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш", посочва се още в писмото.

Икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде строго отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години, твърдят организациите.

Като друго негативно следствие на увеличаването на осигурителните вноски (особено в комбинация с обсъжданото увеличаване на вноските по задължителното здравно осигуряване) те посочват редуцирането, а дори и прекратяването на инвестициите от страна на компаниите в допълнително обучение и нови кадри в бизнеса, за развитие и мотивация на персонала, както и намаляване на капацитета на фирмите да отделят средства, ресурси и време за участие в социално отговорни кампании.

Следващ немаловажен ефект ще е поскъпването на ИКТ продуктите и услугите, което ще се отрази на конкурентоспособността на българската икономика на най-базисно равнище, алармират още АСТЕЛ, БАСКОМ, БАИТ, БАА и ИКТ Клъстер.

Според тяхната оценка тези действия на правителството водят до непредвидимост на средата, което се отразява както на българските компании, така и на привличането на потенциални чуждестранни инвеститори. ИТ бизнесът също е на мнение, че толкова чувствителна тема следва да се комуникира и с бизнеса, който е пряко засегнат. "Едно прибързано и непрозрачно решение буди съмнения дали е направена прецизна оценка на въздействието върху бизнес средата", завършва писмото им.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. olele
  #3

  Глупости на търкалета . В бг айтитата са толкова евтини че няма накъде. По-евтини са може би само индианпипъл, но културата им е циганска и не пасва на западната култура.ние сме айти-афроамериканците на света, единственият проблем е , че сме малко и големите компании не могат да ни наемат с хиляди, щото ТУ не може да изкара толкова инжинери. Средната заплата на айтитата е 1500 ойро, смешна цена за западните компании, който е трябвало да плаща на техните айтитата по 6-9 Хил ойро.

 2. т€еритория на Мики Маус
  #2

  все някой плаши с нещо в тая държава!

 3. Pavlova
  #1

  Ами на охранените ченгета пенсионери 800лв са им малко.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.