ИТ общността иска да направи безплатно честна платформа за дарения

Целта е да се изтрие петното върху благотворителността и ИТ бранша

Росен Генчев

ИТ общността се самоорганизира в социалните мрежи да направи честна платформа за дарения в отговор на разкритията на бТВ за съмнителни финансови практики в "HelpKarma".

Идеята е на Росен Генчев, който е програмист с 22 години практика и предприемач, създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите. А целта – спешно и безплатно да се разработи ИТ платформа, за да изчисти "петното" от ИТ бранша, който се заформя след скандала около "HelpKarma".

Апелът

"Изгледах репортажа по бТВ и публикувах пост в специализираната група във фейсбук за програмиране DevBG. Вече се събраха над 200 човека, желаещи да помагат", разказа Генчев пред Mediapool.

"Колеги. Скандалът с ХелпКарма хвърли петно върху ИТ kомюнитито, има ли желаещи да клонираме тази "велика" платформа и да я пуснем да бачка с 0% комисионна? Като гледам няма да е повече 400-500 часа работа. Списък с желаещи да помогнат с конкретни действия", пише той в групата.

Освен програмисти желание да помагат в платформата са изявили адвокати, финансисти, дори и пиар експерти, разказа още той.

"Най-милото беше, че ми се обадиха две момичета, които имат пекарна и ни предложиха да ни доставят безплатни закуски и кафе", разказа още Генчев.

Сега един от проблемите е как да избере между 200-те програмисти, които до момента са заявили онлайн желание да се включат в инициативата, защото за разработването на подобна платформа не е необходим по-голям екип от трима-четирима човека. "Никога не съм предполагал, че стотици ще прегърнат каузата", каза още Генчев.

Замисълът

Замисълът на Росен Генчев е технически да разработи платформа, която да показва детайлни разбивки за всички разходи по даренията с прикачени фактури. Освен това тя трябва да има възможност да свързва дадена дарителска акция с лекари. "Идеята ни е за медицинска експертиза от поне двама лекари, когато мнението им е различно, да се стига до трето мнение", разказа Генчев.

Друга възможност е различни НПО-та да могат да оперират през платформата, ако се съгласят за издръжката и разходите си да не начисляват процент върху събраната сума, а ясно да разпишат месечните си разходи и заплати.

"Замисълът е всички дарители да получават съобщение или имейл, че част от дарението им солидарно с другите дарители е насочена за месечни разходи за заплати, които са фиксирана стойност, вместо да се слага процент върху цялата дарена сума", посочи още Генчев.

За вторник е насрочена среща с над 10 неправителствени организации, които евентуално биха се съгласили да работят през платформата, едновременно, за своите дарителски акции. Обсъжда се възможността тя да бъде се ползва и за реализирането на традиционната кампания "Българската Коледа", но все още конкретни разговори не са водени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес