IT революцията на Борисов: Изключваме кабелите от контакта

IT революцията на Борисов: Изключваме кабелите от контакта

"На първо място това, което се разбрахме да започне да се прави веднага като мост между България и Обединените арабски емирства, е в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно." Новината долетя в неделя от Абу Даби, съобщена лично от премиера Бойко Борисов, който проведе там разговори на най-високо равнище.

Убеждението му, че България е силна именно в тези области, очевидно се споделя от домакините му – както съобщи премиерът, още в близките седмици те ще изпратят свои екипи да разгледат български университети, индустриални зони и училищата, "в които имаме гениални ученици, които печелят олимпиади".

Би било истинско предизвикателство да си представим какъв опит би могла да сподели България по отношение на дигиталните технологии, киберзащитата и дигиталната икономика.

Четири дни преди да отпътува за ОАЕ, премиерът бе в Брюксел, където лидерите на ЕС обсъждаха план за отговор на кибератаките, особено след като западни служби неотдавна разобличиха мащабен киберзаговор на руските спецслужби, включително срещу международни организации.

След срещата Борисов коментира забележителния български опит – и по-точно своя личен принос в киберзащитата.

"Спомняте си няколко пъти, на Министерския съвет, на основни министерства, преди европредседателството, просто кибератаките бяха ужасни. Даже си спомням един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах, малко смешно звучи, но с кабелите от контактите да ги изключат машините, за да предотвратим такъв набег", обясни той пред репортери.

Човек може да се чуди защо този гениално прост, но ефикасен подход с изключването на кабелите от контактите не намери по-масово приложение, което би спестило милиарди на западните правителства и мозъчните им тръстове, търсещи адекватен отговор на вражеските хакерски "набези".

Освен това България има уникален опит с гръмналия си Търговски регистър. Четири изгорели диска за памет успяха да блокират напълно регистъра през август т.г. и доведоха гражданския оборот до тотален хаос. "До края на седмицата ще имаме регистър, ако имаме късмет", увери премиерът депутатите в първата седмица след аварията, чието преодоляване в крайна сметка отне 18 дни (нямахме толкова късмет, очевидно). Както обикновено, премиерът бе на нивото на предизвикателството и сложи нов шеф на Агенцията по вписванията (която отговаря за регистъра), избирайки спусната му от "Атака" кандидатка, която никога не се е занимавала с регистри (но вероятно може да изключва кабела от контакта?).

Два месеца след аварията все още няма ясен отговор защо Търговският регистърът е блокирал.

Като говорим за цифровата икономика и дигиталните технологии, електронното правителство го създаваме вече цяло десетилетие. В това отношение България загуби милиони (свои и европейски) за различни провалени проекти – но и това е опит, който може да бъде споделен със света.

Както и еволюиралите представи на самия Борисов за технологичната революция.

На 19 юни 2011 г., още по време на първия си премиерски мандат, той участва в конференция в София, където направи знаменито изказване за овчарския занаят и IT специалистите. В отговор на въпрос на студентка по международни отношения какво задържа младите хора в страната, защото работа за тях няма, Борисов отговори:"Как няма работа? Ние например (нямаме хора-б.р.) за овчари в момента... и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто... в зеленчукопроизводството (се търсят хора-б.р.), ма той (студентът-б.р.) нямал (работа), защото бил IT специалист".

Четири години по-късно, във втория си управленски мандат, той вече бе на по-различна позиция.

В края на април 2015 г. премиерът откри високотехнологичната лаборатория на Hewlett-Packard в Бизнес парк София. На това събитие обясни на хората, които по-рано бе пратил да произвеждат овче, че България е най-доброто място за инвестиции, защото нашите IT специалисти са най-добрите. И ги призова да се върнат от чужбина.

"Връщането на българи от чужбина ще стане със стабилна държава, добър бизнес климат и инфраструктура, която да им помогне", каза Борисов. Това е точно така, което обяснява защо повечето българи все още не се връщат.

Към днешна дата той вече обмисля дали да не назначи министър на изкуствения интелект. Признанието му дойде от ОАЕ, в отговор на репортерски въпрос ще назначи ли министър на щастието, какъвто има в Емиратите. Борисов даде да се разбере, че за него щастието означава веселба: "Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата – няма, ние всеки ден сами си създаваме толкова проблеми, че не можем да ги овладеем, но мога да назнача министър на изкуствения интелект."

Като се замислим, той е прав - веселбата тук е всекидневно гарантирана, така че едва ли има нужда от специален министър...

Споделяне

Още от Анализи и Коментари