Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ИТ секторът се обяви срещу готвен монопол на "Информационно обслужване"

Законопроект предвижда държавната фирма да е системен интегратор на е-управление

0 коментара
ИТ секторът се обяви срещу готвен монопол на "Информационно обслужване"

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се обяви срещу въвеждането на господстващо положение на пазара за държавното дружество "Информационно обслужване". Това предвиждат промени в Закона за електронното управление, които са внесени от правителството за разглеждане в парламента още на 5 август.

Законопроектът определя държавната фирма за системен интегратор на електронното управление, чрез който ще става електронният обмен на данните между държавните и общински институции.

Според БАИТ с определянето на "Информационно обслужване" като изключителен доставчик на ИТ услуги за част от публичната администрация се нарушава свободната конкуренция и има риск за злоупотреба с монополно положение.

"Недопустимо е създаване със закон на "стрелочник в гара разпределителна"", се казва в позицията на БАИТ, изпратена до медиите.

Идеята "Информационно обслужване" да е системният интегратор на е-управление е още от първото правителство на Бойко Борисов и беше лансирана през 2012 г., но до момента нямаше развитие.

Аргументите на правителството

"Четвъртата група изменения (в законопроекта - бел.ред.) се отнасят до съобразяване в максимална степен с препоръките на ОИСР във връзка с дейността на държавно предприятие "Единен системен оператор", което е невъзможно при широко разширяване на правомощията на предприятието. В тази връзка релевантният раздел II от Закона за електронно управление бе отменен, като дейностите по системна интеграция се възлагат на "Информационно обслужване" АД с цел постигане на максимална ефективност и целесъобразност." Това пише в мотивите към законопроекта.

Тези две изречения са определени като "неясни" от БАИТ.

В мотивите към законопроекта е посочено още, че това се прави във връзка с препоръките на Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР).

Такива не могат да бъдат открити сред публично достъпната информация, твърди ИТ браншът. По тази причина от БАИТ са изпратили заявки до Министерския съвет и ОИСР да им бъдат предоставени визираните препоръки.

Ограничаване на конкуренцията

Според БАИТ готвените промени в Закона за електронното управление ще доведат до сериозни вреди в изграждането и работата на електронното управление и пазарната среда.

ИТ секторът напомня, че "Информационно обслужване" АД не е изцяло държавно предприятие. Според Търговския регистър 99.5 на сто от капитала му е собственост на държавата, а останалите 0.5 на сто на 2689 частни акционера.

"Дори и да се приеме за изцяло държавно, то при избора му не се спазва основният принцип на равнопоставеност между формите на собственост", смятат от БАИТ.

Според тях не са гарантирани общественият интерес и защитата на конкуренцията, след като не е определен механизъм за формиране на цени, при които държавната фирма ще предоставя услуги. Как ще се избегне злоупотреба с монополното положение спрямо администрациите, които ще са задължени да ползват единствено и само услугите на "Информационно обслужване", питат от БАИТ.

"Липсата на такъв механизъм и контрол върху прилагането му, създават предпоставка "Информационно обслужване" да използва приходите от неограничените цени (злоупотребата с монополното положение) за нелоялна конкуренция спрямо останалите ИТ фирми", е позицията на БАИТ.

До два месеца след влизането на промените в сила правителството трябва да изготви списък с ведомства, които ще работят с "Информационно обслужване", предвижда законопроектът.

Според БАИТ не е урегулирано кой и как ще упражнява контрол върху договорните отношения между посочените в списъка администрации и "Информационно обслужване".

Освен това не са дефинирани критериите за определяне на администрациите от публичната администрация, които ще са задължени да ползват услугите на "Информационно обслужване".

Дейностите по предоставяне на услуги на администрации от списъка трябва да не надхвърлят капацитета на определения системен интегратор.

Предвижда се превъзлагане на проекти и услуги, свързани с обслужването на администрациите от списъка, на други частни ИТ фирми. Това, според БАИТ, е заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Трябва да има лимит, който да ограничава използването на чужд ресурс под всякаква, включително и прикрита, форма за не повече от 5% от възложените по този закон дейности и приходите от тях, смятат от БАИТ.

Според тях възможността за заобикаляне на ЗОП нарушава осигуряването на справедливи и равни условия на ИТ фирмите и е в противоречие с правилата на Европейския съюз и Закона за защита на конкуренцията. Това от своя страна води до разхищение на средства и ниска ефективност и ефикасност на инвестициите в е-управление, смятат от БАИТ.

Според организацията проблемът с допълването на ограничения капацитет на "Информационно обслужване" чрез превъзлагане в противоречие на ЗОП е още по-остър и поради изключително разширените функции, които му се възлагат без да има аргументи за това – към осигуряване на работоспособността на информационните ресурси на администрациите са добавени изграждане и развитие на информационни системи.

В чл. 7с например пише: "Дейностите по системна интеграция включват изграждане, поддържане, развитие и наблюдение на работоспособността на информационните системи, използвани от административните органи".

Други рискове

Съществуват и редица други рискове, свързани с определянето на търговско дружество за системен интегратор/оператор/администратор, посочва ИТ браншът. Например, при фалит ще е необходима недопустимата от ЕС държавна помощ, за да не се наруши работата на администрациите от списъка.

"С това писмо, чрез вас, се обръщаме към народните представители, правителството и всички, които желаят изграждане и безпроблемно функциониране на електронно управление и нормална пазарна среда у нас, да не допуснат приемането на предложените изменения", завършва призивът на БАИТ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.