ИТ шефове в НАП изгърмяха заради теча, но не и директорката

Горанов: Не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след "Уикилийкс"

Галя Димитрова по време на заседанието на комисията, разследваща теча на данни, сн. БГНЕС

Директорът на "Информационна сигурност" и на ИТ звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа заради хакването на системата и изтичането на личните данни на 4 млн. българи. Това съобщиха един след друг шефката на НАП Галя Димитрова на пресконференция в сряда и финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание, където се събра временната комисия, разследваща кибератаката срещу агенцията. На заседанието се изслушва и Галя Димитрова.

Димитрова, която не прекрати отпуска си при избухването на скандала преди повече от две седмици, отново не пожела да каже какви са личните причини, заради които взела "тежко, но много добре обмислено решение" да остане в отпуск. На журналистически въпрос дали е била на круиз, Димитрова отговори: "Не съм била на круиз. Причината е лична и не искам да я споделя".

Тя заяви, че няма да подава оставка, Горанов също даде да се разбере, че няма да я иска.

"Оставката е най-лесното нещо. Говорих с министър Горанов за моята оставка и той каза, че иска не оставка, а решения", заяви Димитрова.

"Ние сме жертви, както всички вие, на едно криминално деяние, целите на което надминават обикновеното хакерство. Не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след "Уикилийкс", заяви в същия дух и финансовият министър. Горанов каза още, че не трябва да се "обезглавява" приходната администрация, когато един успешен нейн ръководител заедно с Агенция "Митници" е успял да увеличи с 50% данъчните приходи за последните няколко години.

"Отговорността, докъдето има пропуски, се носи и ще бъде понесена от тези, които са пряко отговорни за тях", заяви Горанов и обяви уволнението на двамата ИТ шефове в приходната агенция.

"Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне. Ние сме жертва, ние не сме извършители на престъплението. Изводите за нас са, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е много тънък и трябва да бъдем по-прецизни", допълни още Горанов.

Самата Галя Димитрова, както и нейни заместници в НАП обявиха, че техни лични данни също са изтекли при хакерската атака. Шефката на НАП смята, че е добре услугите, свързани с киберсигурността на държавната администрация, да се аутсорсват. Тя смята още, че е добре да се обмислят промени, така че системите на НАП да влязат в наредбата за критичната инфраструктура в държавата, посегателствата срещу която се наказват по-строго.

Димитрова така и не отговори с какви пари НАП ще плати евентуалната глоба за теча на лични данни. Тя уточни, че вече е спряно допълнителното материално стимулиране (ДМС) на работещите в звената за информационна сигурност, а бонусите на ръководството на агенцията нямало как да се спрат, защото те не получавали такива.

Горанов за пореден път успокои българските граждани, че от данните им не може да се направи обосновано предположение за имущественото им състояние и не могат да бъдат засегнати, освен ако не се извършат много други престъпления.

При пробива на НАП фирмите са търсени избирателно, имало е насоченост в търсенето на данни, заяви прокурор Евгения Станкова от Специализираната прокуратура. По думите ѝ  "анализът на всички доказателства до момента показва, че целта на цялата тази дейност е да бъде създадена социална нестабилност". Тя каза още, че атаката срещу НАП е насочена срещу действащата в момента политическа система и форма на управление и "затова Специализираната прокуратура пое ръководството и наблюдението по отношение на това досъдебно производство, тъй като се установи, че това е дейност, насочена срещу населението".

"Цели се да се всее нестабилност в населението. Елементът, че се всява смут и паника в неограничен брой български граждани, е налице и целта на това деяние е именно такава – да се дестабилизира политическата обстановка в страната“, каза още Станкова.

Междувременно, временната анкетна комисия в парламента по случая проведе първото си заседание, като изслуша Галя Димитрова, като и министърът на вътрешните работи Младен Маринов и представители на ДАНС. Цялото заседание бе закрито, а депутатите отказаха да коментират детайли по случая с оправданието, че се води разследване.

Следващото заседание на комисията ще е чак през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България