Италианец се заяви като собственик на "Витоша ски"

Сн. БГНЕС, архив

"Витоша ски" - дружеството, което оперира лифтовете, част от влековете и пистите на Витоша, се оказа собственост на италианеца Ерих Гумерер. Той е съосновател и изпълнителен директор на една от най-големите компании за производство на оръдия за изкуствен сняг в света "ТехноАлпин" (TechnoAlpin), пише "Капитал".

Информацията за реалния собственик на "Витоша ски" е публикувана в Търговския регистър, където е качена декларацията по Закона за мерките за предотвратяването на изпирането на пари. Не е ясно кога Гумерер е станал собственик на "Витоша ски".

Така, сред като Марк Жирардели заяви, че е краен собственик на концесионера на ски зоната над Банско "Юлен", сега става ясен и притежателят на "Витоша ски". Двете дружества са на фирми, регистрирани в офшорни зони, и се свързваха със съсобственика на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев. Той беше посочен като притежател на "Юлен" и от премиера Бойко Борисов.

Изненадващо обаче в края на миналата година ски легендата Марк Жирардели се появи в Министерството на околната среда и водите като собственик на "Юлен", за да преговаря за промяна на договора между дружеството и държавата за концесията на пистите в Национален парк "Пирин".

"Капитал" публикува и снимка на собственика на "Витоша ски" Ерик Гумерер с кмета на Банско Георги Икономов. Тя е направена при визита на Икономов в Южен Тирол, където е и централата на TechnoAlpin. Община Банско има дял в "Юлен", а кметът от години настоява за либерализиране на забранителните режими в парк "Пирин", за да се позволи изграждането на нови ски съоръжения в планината.

"ТехноАлпин" е сред доставчиците на "Юлен", работи и с други курорти в страната. Партньор е на Международната федерация по ски и е била спонсор на световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско.

"Витоша ски" от години настоява за промяна на плана за управление на природен парк "Витоша", която да позволи изграждането на нови ски съоръжения. Според дружеството сега действащата нормативна уредба пречи на подмяната на старите лифтове на Витоша, част от които вече и не работят. От дружеството дори периодично представят проект за обновяване и разширяване на ски зоната в планината. Първоначалният включва и използване на оборудване от TechnoAlpin.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес