Италианка събори Александра Жекова и я лиши от медал

Алекандра Жекова (най-отпред на снимката).

Нелепо падане на Александра Жекова лиши България от медал в Сочи. Българката се класира за финала в дисциплината бордъркрос от сноуборда при жените на Зимните олимпийски игри. Жекова се движеше трета преди последния скок на финала, но италианката Михаела Мойоли я бутна метри преди финала.

Италианката беше дисквалифицирана, но това по никакъв начин не помага на българската състезателка, която в крайна сметка все пак стана, продължи до финала и завърши пета.

Победител стана чехкинята Ева Самкова. Втора е канадката Доменик Малте, която с фотофиниш изпревари Жекова на полуфинала.

Петото място на Жекова е най-доброто класиране за България на олимпиадата в Сочи. Това е и най-доброто класиране за български състезател на олимпийски игри след сребърното отличие на Евгения Раданова в турнира по шорттрек в Торино'2006.

Жекова започна отлично днешното състезание и завърши на 11-о място в квалификациите с време 1:24.29 минута. След това тя финишира втора в трета четвъртфинална серия, а на полуфиналите бе втора във втора серия, като остана на сантиметри зад световната вицешампионка и бронзова медалистка от Торино 2006 Доминик Малте (Канада).

Трикратната световна шампионка и олимпийска вицешампионка от Торино'2006 Линдзи Джакобелис (САЩ) остана едва седма. 28-годишната американка преди четири години във Ванкувър падна по време на полуфиналите. Олимпийската и световна шампионка Маей Рикер (Канада) отпадна на четвъртфиналите.

Чехкинята Ева Самкова е трикратна световна шампионка за девойки и победителка е световните екстремни игри за 2014-а година. Има пето и седмо място в дисциплината на световни първенства за жени.

Споделяне

Още от Спорт

Как да се подходи с новата детска болница?