Италианска медия сравнява Борисов с Чавес

"Борисов като Чавес заплашва с електрическа ренационализация". Под това заглавие специализираното италианско електронно издание E-gazette публикува във вторник информация за електроразпределителните дружества в България, съобщи БТА.

Българският премиер Бойко Борисов заплашва, че ще ренационализира електроразпределителната мрежа, като анулира договор за 700 милиона евро, подписан преди шест години с германската компания Е.ОН, австрийската - ЕВН и чешката - ЧЕЗ, пише E-gazette.

Борисов, вулканична личност на 51 години, бивш охранител и притежател на черен пояс в карате, неотдавна обвини електрокомпаниите, че ограбват клиентите и отклоняват фондове от обществения доставчик НЕК. Обвинените компании не реагираха, но мениджър от ЧЕЗ заяви анонимно пред един всекидневник, че съществува "напрежение и враждебност спрямо чуждите инвеститори", пише по-нататък италианското издание.

То припомня, че Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ са закупили през 2004 година 67 процента от електроразпределителната мрежа в североизточната, югоизточната и западната част на страната. Целта на операцията беше да се направи опит за пробив в монопола за благото на потребителите. Клиентите обаче изразяват силно недоволство от услугата и цените, се посочва в информацията.

Изданието E-gazette е създадено през 1998 година и работи с помощта на най-голямата италианска информационна агенция АНСА.

Споделяне

Още от България