Италианската брегова охрана конфискува временно кораб за спасяване на мигранти

Италианската брегова охрана конфискува временно кораб за спасяване на мигранти

Италианската брегова охрана съобщи, че е конфискувала временно кораба за спасяване на мигранти "Оушън Вайкинг" и е блокирала плавателния съд в сицилианското пристанище Порто Емпедокле поради нередности, предаде ДПА.

"Установени са няколко нередности от експлоатационен и технически характер, криещи риск да компрометират не само безопасността на екипажа, но и на тези, които вече са или предстои да бъдат спасени", заяви бреговата охрана.

Тя съобщи за предприетата срещу плавателния съд мярка снощи, а през нощта последва реакция от страна на "Ес О Ес Медитеране", европейската хуманитарна организация, чиято собственост е корабът. Тя окачестви действията на бреговата охрана като "маневра, представляваща крещящ административен тормоз, имащ за цел да попречи на дейността на организацията по спасяване на човешки животи".

Според Ес О Ес Медитеране" основната констатирана нередност е превишаване на допустимия брой пътници, които плавателният съд има право да превозва. При предишни проверки този въпрос не е бил повдиган, отбеляза организацията и допълва, че взиманите на борда хора при спасителни акции не бива да бъдат броени като редовни пътници на кораб.

Италианските власти заявиха, че "Оушън Вайкинг" ще остане временно конфискуван, докато не бъдат изчистени всички нередности. Някои от тяхи изискват намесата на държавата, под чийто флаг плава морският съд – Норвегия.

Италианската брегова охрана е предприемала действия на сходни основания и срещу други кораби за спасяване на мигранти, включително по-рано този месец срещу плавателния съд "Сий Уоч-3" на германската благотворителна организация "Сий Уоч".

Споделяне

Още от Европа