Италианската брегова охрана спаси 4400 мигранти в Средиземно море за 24 часа

Италианската брегова охрана спаси 4400 мигранти в Средиземно море за 24 часа

Около 4400 мигранти са спасени през последните 24 часа от 22 бедстващи плавателни съда - кораби и надуваеми лодки, в Средиземно море, заяви днес пред ДПА говорителят на италианската брегова охрана капитан Марко ди Мила.

В спасителните операции са участвали италианските ВМС и митници, ирландски и норвежки кораби от мисията за гранично патрулиране "Тритон" на ЕС, както и кораб от друга операция на ЕС - "Ювнавфор".

Говорителят на италианския офис на Международната организация по миграция /МОМ/ посочи малко по-малък брой спасени, отбелязва агенцията. Флавио ди Джакомо написа в Туитър, че 4150 души са били извадени от водите между остров Сицилия и Северна Африка.

Спасените мигранти са закарани в Италия, съобщи агенция АНСА. Утре 548 мигранти ще пристигнат в Палермо, на остров Сицилия, а 935 - в Каляри, на остров Сардиния.

По данни на МОМ, от 1 януари до 20 август над 149 хиляди мигранти са пристигнали по море в Гърция, а близо 104 хиляди - в Италия. Загиналите в морето мигранти са 2365. За същия период на миналата година жертвите са били 1779.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?