Италианската Демократическа партия ще реши на 3 май дали да се коалира с "Пет звезди"

Маурицио Мартина

Италианската Демократическа партия (ДП) ще реши на 3 май дали да състави правителство с антисистемното Движение "Пет звезди" след нов кръг политически консултации, предаде Франс прес.

Решихме да свикаме националното партийно ръководство, за да решим дали и как да участваме в преговорите с Движението, каза Маурицио Мартина, временен председател на партията след Матео Ренци, който подаде оставка след изборите на 4 март.

 

Изборите не излъчиха категоричен победител. Демократите, които управляваха Италия от 2013 г., събраха едва 19 процента от гласовете.

Мартина каза, че има значителен напредък от страна на Движението, но не скри наличието на трудности между двата лагера, които дълго бяха в конфронтация.

"Ние сме различни политически сили с различни гледни точки", отбеляза той след разговор с председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико.

Фико беше натоварен от президента Серджо Матарела да проучи възможността за споразумение между ДП и Движение "Пет звезди" за коалиционно правителство след провала на предишни преговори между антисистемната формация и дясноцентристката коалиция, която се представи най-силно на изборите с 37 процента от гласовете.

След среща с Движение "Пет звезди" Фико ще докладва по-късно днес резултатите от мисията си пред президента.

Споделяне

Още от Европа