Италианската "Еър Уан" може да се окаже стратегически инвеститор в "Балкан"

Втората по големина италианска авиокомпания "Еър Уан" от месец насам обсъжда сътрудничество с "Балкан". Италианците предлагали да предоставят на нашия превозвач самолети на лизинг при много изгодни условия, защото в момента заменяли своите стари машини със самолети на "Боинг". Все още обаче до конкретни споразумения не се е стигнало.

От авиокомпанията съобщават, че на проведените в края на миналата седмица разговори в София са присъствали и представители на финансовият холдинг "Симест". Той е 75% собственост на италианското правителство, а у нас притежава 2,5% от Булбанк.

Именно участието на "Симест" навежда на мисълта, че "Еър Уан" вероятно се интересува от това да стане стратегически инвеститор в българския национален превозвач. "Симест" обикновено участва като миноритарен акционер в дружества на италиански фирми в страни, които не са членки на Европейския съюз.

За сериозните намерения на италианците говори и факта, че у нас са били собственикът на компанията Рикардо Тото и финансовият директор Виторио Маца, които са се срещнали и със заместник-министъра на транспорта Милчо Миланов.

"Балкан" и "Еър Уан" са се договорили до 15 май да изготвят програма, която да доведе до подписване на договор за сътрудничество. Възможно е двете авиокомпании да си партнират по определени дестинации.

Споделяне

Още от Бизнес