Италианската ЕНИ не изключва оттегляне от "Южен поток"

Италианската ЕНИ не изключва оттегляне от "Южен поток"

Италианската енергийна компания ЕНИ (ENI), която е партньор на "Газпром" в проекта за строежа на подводната част на газопровода "Южен поток", не изключи вероятността да излезе от проекта, aкo необходимите инвестиции се увеличат. Това заяви във вторник главният изпълнителен директор на концерна Клаудио Дескалци, цитиран от ТАСС.

ЕНИ държи 20 процента в проектната компания "Южен поток Транспорт" за строежа и експлоатацията на участъка по дъното на Черно море. В нея 50 на сто притежава "Газпром“, останалите 30% си делят немската "Винтерсхал“, в която обаче половината акции са на "Газпром", и френската "Електрисите дьо Франс“.

Изявлението на Дескалци идва на фона на обявеното преди около месец от "Газпром" очаквано поскъпване на проекта с близо 50 на сто. така инвестицията за морското трасе от 10 млрд. евро нарасна на 14 млрд. евро

"ЕНИ ще продължи да работи по "Южен поток", ако размерът на необходимите инвестиции не превиши 600 млн. евро. В противен случай ще обсъдим излизане от проекта", каза Дескалци и също призна, че участниците в проекта имат проблеми с финансирането.

За отлагане на строежа на газопровода съобщи по-рано "Газпром" и призна, че чуждите банки засега замразяват плановете си да кредитират проекта. 

"ЕНИ никога не би могла да инвестира 2,4 млрд. евро, тъй като е твърде рисковано за финансовия ѝ баланс", отбеляза сега ръководителят на компанията.

"Южен поток Транспорт" смяташе да започне полагането на тръбите по дъното на Черно море от руските териториални води през ноември и да се работи по проекта, докато се търсят начини за разрешаване на спора с Европейската комисия за привеждането на проекта според европейското законодателство.

На фона на разколебаващите се инвеститори в газопровода, на който се гледа като на политическо оръжие на Русия, и след постигането на газова сделка между Москва и Украйна, която трябваше да бъде заобиколена с "Южен поток" като транзитен маршрут за износ на руския газ към Европа, парламентът на Унгария прие във вторник закон за ускоряване на строежа на газопровода на нейна територия.

В текста се посочва, че вече газопроводи в Унгария могат да изграждат компании, които нямат съответния лиценз за експлоатация. Според експерти законът е приет, отчитайки интересите на унгарско-руска проекта компания, която трябва да построи унгарския участък на "Южен поток" и да се контролира от руския концерн "Газпром", уточни на сайта си "Новое время".

Законът, който предвещава енергийно споразумение между Унгария и Русия, вече предизвика безпокойството на САЩ. Във вторник от Брюксел заявиха, че са в контакт с властите в Будапеща за разяснения около приетите законови поправки в областта на енергетиката, каза Ана Итконен, говорител на еврокомисаря по енергетиката Марош Шевчович.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес