Италианската икономика се измъкна от рецесията

Италианската икономика се измъкна от рецесията

Икономиката на Италия нарасна през първото тримесечие на 2019-а година с 0.2% на сезонно и календарно-изгладена база при очаквания за по-слабо повишение с 0.1% и след като през предходните две тримесечия (през третото и четвъртото тримесечие на 2018-а година) БВП се сви с по 0.1 на сто, показват експресни данни на италианската официална статистика Istat.

По този начин беше сложен край на "техническата рецесия", в която изпадна третата по сила икономика от еврозоната през втората половина на предходната година.

Спрямо година по-рано БВП на Италия се повиши през първото тримесечие с 0,1% след нулев растеж в края на 2018-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0.1 на сто, съобщи БНР.

Позитивен принос за растежа през трите месеца до края на март оказват селското стопанство, индустрията и сектора на услугите, отбеляза Istat.

Негативно влияние пък оказва промяната на натрупаните бизнес стокови запаси, докато търговският баланс също допринася за позитивния икономически растеж в началото на годината.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?