Италианската мафия продължава да прониква в икономиката

Организираните престъпни групи в Южна Италия продължават да имат все така висока способност да проникват в италианската икономика, предаде в четвъртък БТА. Агенцията се позовава на цитиран от Франс прес доклад по сигурността на министерството на вътрешните работи.

В доклада се посочва, че сицилианската „Коза Ностра”, калабрийската „Н'дрангета” и неаполската Камора, както и организираната престъпност в областта Пулия продължават да контролират изброените територии, се казва в доклада. Те проникват в италианската икономика посредством намеса в публичните търгове или в усвояването на структурните фондове.

Най-често мафиотските организации се намесват в търговете в сектора на преработката на отпадъците, се допълва в доклада.

Документът отбелязва и връзките на италианските мафиотски организации с чуждестранни престъпни групировки, в частност с тези в Източна Европа, на Балканите, в Азия, в Северна Африка и в Южна Америка.

Същевременно италианското външно  министерство обяви данни за убийствата за 2006 г., които могат да бъдат приписани на мафиотските организации в Италия, предаде Ройтерс. Статистиката показва, че миналата година са били извършени "само" 121 подобни убийства. За сравнение през 1992 г. са били извършени 340 мафиотски убийства.

Според италианския вътрешен министър Джулиано Амато става дума за мафиотско примирие, тоест за промяна в политиката на  престъпните синдикати.

Споделяне

Още от Европа