Италианската полиция иззе над 90 000 яйца, заразени с фипронил

Италианската полиция иззе над 90 000 яйца, заразени с фипронил

Над 90 000 яйца, заразени с инсектицида фипронил, са иззети от полицията в Италия, предаде ДПА.

Около 6000 яйца са били открити при производител край Анкона, на Адриатическото крайбрежие, а 85 000 заразени яйца - включително 32 000 за храна на животни - са били намерени във Витербо, северно от Рим.

Полицейската акция е проведена, след като италианското здравно министерство съобщи в понеделник, че са изследвани 114 проби от яйца, като две са реагирали положително на инсектицида.

На пресконференция в сряда службата за безопасност на храните към полицията съобщи, че разследва причината за заразата.

Може да е случайна или да е резултат от незаконно използване на фипронил в храната на кокошките, посочи ръководителят на службата генерал Аделмо Луси.

Скандалът със заразените с фипронил яйца избухна в началото на август първо в Белгия и Холандия. Впоследствие стана ясно, че забраненият за употреба при животни за консумация в ЕС инсектицид е бил използван за обезпаразитяване в птицеферми. До момента веществото е открито в 20 страни от ЕС и извън него - в Швейцария, Хонконг и Тайван.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. Световната здравна организация го определя като "умерено токсичен" за човека, тъй като при големи количества може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Европейската комисия обяви по-рано този месец, че на 26 септември ще бъде свикана извънредна среща на представители на всички заинтересовани страни по скандала с яйца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес