Италианската полиция претърси офис на "Стандард енд Пуърс" в Милано

Финансовата полиция е претърсила в Милано офиса на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс", предадоха информационните агенции в четвъртък. Поводът е разследване на прокуратурата в град Трани за манипулиране на италианския финансов пазар, допълва кореспондентът на БНР.

Разследването на прокуратурата в Трани започна миналата година след жалба на Асоциацията на потребителите "Федерконсуматори". Тя твърди, че рейтинговите компании "Стандард енд Пуърс" и "Мудис" нямат необходимия лиценз за територията на Италия и не могат да дават съответни оценки за страната.

Разследват се трима анализатори и адвокатите за Италия на двете компании. Анализаторите са обвинени в манипулиране на пазарите с неточни преценки, повлияли отрицателно на италианската икономическа и банкова система.

Според сдружението на потребителите това разследване е много смело, чиято цел е да докаже несправедливо нанесените щети на всички, засегнати от финансовата спекулация на рейтинговите компании. Миналата седмица те понижиха рейтинга на Италия до ВВВ+.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?