Италианската прокуратура разследва Матео Салвини заради служебни полети

Матео Салвини

Матео Салвини, лидер на дясната партия Лига, е обект на криминално разследване от прокуратурата на Рим по подозрения, че неуместно е използвал служебни полети, предаде Ройтерс, цитирайки източник, близък до разследването.

Разследването за евентуална злоупотреба със служебно положение засяга 35 полета със самолети и хеликоптери, предприети от Салвини о времето, когато беше вътрешен министър в предишното правителство, което той свали през август, когато неговата партия премина в опозиция.

Министрите могат да използват държавни самолети и хеликоптери по служебни причини, но не и за партийна кампания, което прокуратурата подозира, че е направил Салвини, който кръстосваше из Италия месеци наред, понякога съчетавайки министерските задължения с партийни митинги.

"Прочетох, че съм обект на разследване", заяви Салвини днес, след като няколко вестника публикуваха новината. "Всички мои полети с държавни самолети са били по държавни причини. Никога не съм взимал държавен самолет, за да отида на почивка, както правят други политици", подчерта той.

Италианския Одитен съд (сметната палата), който е специализиран по делата, свързани с публични средства, разгледа случая по-рано тези година и постанови, че използването на държавните полети е незаконно, но прекрати делото на основание, че те не са натоварили данъкоплатците с допълнителни разходи.

Малко вероятно е разследването да отслаби подкрепата за Лигата, която безспорно е най-популярната партия в Италия, с рейтинг от около 30 на сто според изследванията на общественото мнение, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа