Италианската провинция Южен Тирол и Австрия започват масово тестване за коронавирус

Италианската провинция Южен Тирол и Австрия започват масово тестване за коронавирус

В северната италианска провинция Южен Тирол днес започна най-масовото тестване за коронавируса. Това е и най-голямото масово тестване в цяла Италия от началото на пандемията, предаде ДПА в петък.

От днес до неделя властите в тази немскоговоряща италианска провинция възнамеряват да тестват около 350 000 души, което е примерно две трети от населението. За сравнение, в цяла Италия с население около 60 милиона, на ден се тестват средно 140 000 души.

До 10 ч. местно време днес вече бяха тествани над 13 000 души в скрининг центрове в цял Южен Тирол, съобщиха местни служители, цитирани от телевизия РАИ. Други 11 000 души са били тествани в аптеки в предните дни. Общо 596 души, или 2,5 процента, са дали положителни резултати за наличие на вируса.

Местният вестник "Алто Адидже" публикува снимки на опашки край няколко центъра за тестиране, и добави, че 60 000 души са се записали за масовия скрининг.

Тестването е доброволно, отнема само няколко минути, а резултатите се изпращат по имейл. Тези, които са с положителни резултати, трябва да се самоизолират и да се консултират с лекар, ако развият симптоми.

Цялото население е призовано да вземе участие в скрининга с изключение на децата под 5-годишна възраст и хората, които вече са дали положителен резултат или са в изолация. Изключени са също хората от социалните домове и пациентите в болниците.

Южен Тирол е един от 7-те италиански региона или провинции, които са в обща карантина заради много случаи на зараза. Повечето магазини са затворени и хората трябва да попълват специален формуляр, за да излязат от домовете си.

Днес местната статистика показва 736 новозаразени и 8 починали за денонощието. С това общият брой на инфектираните в провинцията достигна 20 117, а на починалите - 446.

Плановете за масово тестване на населението в Австрия за Covid-19 вече са готови. На 5 и 6 декември, когато е краят на карантината, ще бъдат тествани всички преподаватели в училищата и детските градини - около 200 000 души.

Тестването на учителския и помощния персонал ще се извършва в сто пункта, разположени в цялата страна. Когато това е наложително, е предвидено да се открият и допълнителни пунктове. Министерството на образованието, провинциалните центрове и окръжните служби за образование координират процеса.

Следва тестването на полицейските служители /7 и 8 декември/, координирано от полицейските дирекции.

Малко преди Коледа стартира кампанията за тестване на населението, като участието е доброволно. Преди това в началото на декември ще се тестват жителите на общини с особено голям брой заразени. Следващата седмица ще стане известно кои ще са тези общини. В началото на следващата година е запланувана втора масова кампания в цялата страна, все още не е изяснено кои ще са възрастовите групи, които трябва да се тестват.

Тъй като тестовете имат значение за изясняване на епидемиелогичната обстановка, те трябва да се направят неколкократно и да бъдат доброволни, се казва в съобщение на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер. Вече са поръчани седем милиона антигенни тестове, запланувани са нови поръчки. Разходите за първите седем милиона възлизат на 50 милиона евро.

Централната организация и логистиката по извършване на масовите тестове е поверена на австрийските въоръжени сили и на министерството на здравеопазването. Австрийски военнослужещи са оказали подкрепа на словашките си колеги в акцията за масово тестване на населението в Словакия и вече разполагат със съответния опит за подобни акции, се казва в съобщението.

Освен за логистика и организация, от въоръжените сили ще бъдат привлечени и военни санитари. Общо няколко хиляди войници ще помагат в акцията по тестване на населението. Здравните и полицейските служби, пожарната и доброволци ще участват също в акцията.

Тестването е доброволно и безплатно, "няколко минути, отделени за теста могат да предотвратят няколкоседмичен локдаун в цялата страна", се казва в изявление на канцлера Себастиан Курц. "Затова още сега отправяме молба до цялото население да подкрепи този национален проект и да вземе участие в него. Масовите тестове до прилагане на ваксина са голям шанс за Австрия да намери отново пътя към нормалността", допълни той.

"С масовите тестове започваме нов етап в борбата с пандемията и желанието ни е да дадем възможност на хората да прекарат Коледа с близките си. Нашето намерение изисква голяма логистична подготовка и изпълнение, но ни дава изключителни предимства. Можем бързо да локализираме голям брой заразени и да прекъснем инфекциозните вериги. Досега масовите тестове не бяха възможни, но вече са алтернатива на локдауна", подчерта Курц.

Споделяне

Още от Коронавирус