Италианската централна банка спря картовите разплащания във Ватикана

Еторе Готи Тедески

Централната банка на Италия забрани разплащането за стоки и услуги във Ватикана чрез банкови карти. Това съобщи в. "Ла Република" като се позова на анонимни източници.

Регулаторът е задължил "Дойче Банк Италия" - оператор на банкоматите във Ватикана, да изключи банкоматите в града държава, защото той не отговаря на международните стандарти за противодействие на прането на пари.

След забраната като разплащателни средства се приемат налични пари, чекове и карти, издадени от Института по религиозните дела (Istituto per le Opere di Religione, IOR), известен като Ватиканската банка.

Прессекретарят на Ватикана Федерико Ломбардини е обяснил пред изданието "Кориере дела Сера", че в момента се водят преговори с други оператори, които могат да организират банковите карти в града. По думите му прекъсването на работата на банкоматите ще бъде за кратко. Конкретните срокове за възстановяване на разплащанията Ломбарди не уточни.

Преди това Ватиканът неведнъж попадаше в полезрението на полицията за пране на пари и укриване на данъци. За да се отърве от обвиненията, които Светият престол намира за безпочвени, на президента на IOR Еторе Готи Тедески бе наредено да приведе банката в съответствие с международните стандарти.

В края на май миналата година Тедески напусна поста. Според официалната версия причината за уволнението била неспособността му да се справи с поставената задача. Самият Тедески твърди, че е бил отстранен заради прекомерното повишаване на прозрачността на финансовите операции в IOR.

Решението дали IOR съответства на международните норми трябва да вземе експертната група на Съвета на Европа по оценката на мерките за борба с прането на пари (Moneyval). През юли експертите завършиха проверката на банката и установиха че от 45 изисквани параметри Ватиканската банка частично спазва или не спазва 23, а спазва в значителна степен или напълно 22.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?