Италиански антиваксър отиде на ваксинация с "фалшива" ръка

Италиански антиваксър отиде на ваксинация с "фалшива" ръка

Италианец се е появил във ваксинационен център със силиконова ръка, надявайки се, че по този начин ще заблуди медицинския персонал при поставяне на ваксината срещу коронавируса и ще получи с измама зелен сертификат за ваксинация, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти.

Опитът за измама е станал в италианския град Биела. Измамникът е бил на възраст между 50 и 60 години. Местните власти разказват, че силиконовата протеза за ръка, която мъжът използвал, много наподобявала на истинска ръка с истинска кожа. Но цветът ѝ, а и усещането при допир с нея, събудили подозрението на медицинската сестра, която се готвела да инжектира ваксинационната доза и така измамата била разкрита.

Агенция АНСА съобщи, че мъжът е работил в здравния сектор и е бил отстранен временно от работа, защото е отказал да се ваксинира.

Специализирани следователи от италианската полиция заловиха около 280 неваксинирани служители в здравния сектор, предаде също в петък ДПА.

Досега карабинерите са проверили около 4900 служители в секторите на здравеопазването и грижите в малко повече от 1600 частни и държавни институции, съобщи днес италианската полиция. От април ваксинацията срещу коронавирус в здравния сектор в Италия е задължителна.

Карабинерите са открили, че 126 служители са продължили да се явяват на работа, въпреки че са били отстранени заради ваксинационния си статус. Осем семейни лекари не са имали никаква ваксинация.

В края на ноември правителството на премиера Марио Драги реши от 15 декември да разшири задължителната ваксинация, като включи в нея представители на здравната администрация, учители, полицейски служители и войници.

Медицинският персонал трябва да има бустерна ваксинация. Съгласно правителствените планове от 16 декември децата на възраст от 5 до 11 години ще могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.

Според вестник "Република" правителството обмисля да направи ваксинацията задължителна за всички работещи. Решението ще зависи от това каква ще е репродуктивната стойност през следващите 40 дена: към момента тя е над важната граница от 1 (сега тя е 1,2), което означава, че инфекциите нарастват.

Споделяне

Още от Коронавирус