Италиански бизнесмени са укрили доходи за 100 милиона евро през България

Финансовата полиция предяви обвинения към 12 бизнесмени от Рим и техен съучастник от Калабрия, които чрез подставени лица и прехвърляне на фирми в България са укрили доходи за 100 милиона евро, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Сдружението бе наречено "холдинг на осемдесетгодишните", защото авторите на измамническата схема са набирали пенсионери на възраст над 80-години, на чиито имена са регистрирали фирми за търговия с електродомакински уреди, облекло, хранителни стоки и услуги.

 

Разкрити са седем такива фирми, които са предлагали на италианския пазар стоки на нищожни цени.

 

След сравнително кратък период на дейност цялата собственост на фирмите е прехвърляна на нови фирми, също под контрола на измамниците, чиито седалища са били премествани в България, катопо този начин не са плащали в Италия данъци върху печалбата и ДДС.

 

Разследването започва в началото на годината благодарение на проверка на финансовите полицаи в Чепрано, градче с около 9 хиляди жители в провинция Фрозиноне на областта Лацио. Те се усъмнили в местен жител над 80-годишна възраст, които бил собственик на няколко фирми, които системно спирали дейността си, но без да депозират данъчни декларации въпреки регистрирания голям брой търговски операции.

 

Постепенно била разнищена цялата схема и било установено, че са укрити от данъчните власти приходи от 100 милиона евро и не е издължен ДДС за 13 милиона евро.

 

В информациите не се съдържат данни за физически и юридически лица в Италия и България.

Споделяне

Още от България