Италиански боклук бе засечен и във Враца

Италиански боклук бе засечен и във Враца

Още едно депо с боклук, вероятно дошъл от Италия, се проверява от ДАНС и РИОСВ, този път във Враца. Проверката е образувана по сигнал на бТВ, която пък е била уведомена от зрители.

Порталът на ул. "Складова" е отворен и до отпадъка се стига без проблем, а наематели и клиенти твърдят, че нямат общо. На място има над 50 тона употребявани тонер касети от принтери. Част от тях са пакетирани, а други – не. Отпадъкът се складира там от ноември. Според етикетите на контейнерите и чувалите идва от Италия и не е опасен.

"По предварителна информация по документите, които прегледахме, са неопасен отпадък, но тепърва ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците", обясни пред телевизията Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца.

Стопаните на площадката - баща и син Ангелови, твърдят, че боклукът не е техен, а на фирма, с която сключили договор за съхранение. Площадката обаче не е лицензирана, както е по закон.

"Проблемът е, че тя не е регистрирана в РИОСВ, няма такъв издаден документ за съхранение, за което фирмата ще си понесе санкцията", обясни Христов.

По информация на бТВ от Италия пластмасата е препродадена три пъти, преди да стигне до склада във Враца. Собствениците на въпросните фирми предстои да бъдат разпитани.

Преди дни в двора на стар завод в Плевен бяха открити 9000 тона бали с пластмаса, метал и хартия, внесени от Италия.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени.

В средата на декември италианската полиция задържа край Милано 17 вагона с над 800 тона незаконни пластмасови отпадъци, предполагаемо предназначени за внос в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?