Италиански енергийни фирми спечелиха газови активи на “Юкос”

Италиански енергийни фирми спечелиха газови активи на “Юкос”
Италианските енергийни гиганти “Ени” (Eni) и “Енел” (Enel) спечелиха в сряда последния аукцион за активи на банкрутиралата руска петролна фирма “Юкос”. Техният съвместен консорциум “Енинефтегаз” (Enineftegas) плати 151,5 млрд. рубли (5,8 млрд.долара) за “Арктикгаз” и “Уренгойл”, газовите фирми на “Юкос”, предаде ББС.

Италианската оферта спечели пред конкурентните, включително на руската държавна компания “Роснефт”.

Още активи на “Юкос” ще бъдат предложени през май. Компанията бе доведена до фалит заради огромни данъчни искове, постановени от съда.

Печелившата оферта на “Енинефтегаз” ѝ осигурява и 20-процентния дял на “Юкос” в “Газпром Нефт”, фирмата за производство на петрол на контролираната от Кремъл руска компания “Газпром”.

В сряда от “Газпром” потвърдиха, че са подписали споразумение с “Енинефтегаз” с опцията да изкупят дела в който и да е момент през следващите три години.

“Юкос”, която беше най-голямата руска петролна компания, обяви банкрут през август миналата година след тригодишна битка в съда по обвинения в укриване на данъци. “Юкос” не успя да плати изисканите близо 27 млрд. долара данъци.

Повечето коментатори са единодушни, че акцията срещу “Юкос” беше политически мотивирана и е наказанието на Кремъл за политическите предпочитания на бившия директор на компанията Михаил Ходорковски.

Ходорковски, който бе най-богатият руснак, беше започнал да финансира политически партии, които се обявиха срещу президента Владимир Путин.

Бизнесменът бе вкаран в затвора, където все още излежава присъдата си.

По-голямата част от дейността на “Юкос” бе прехвърлена в ръцете на държавно-контролирани руски компании, сред които се откроява “Роснефт”, която спечели първия аукцион за активите на “Юкос”.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?