Италиански фирми с привилегии в Либия срещу петрол

Муамар Кадафи и Силвио Берлускони се споразумяха Либия да доставя по-голямо количество петрол на Италия, а италианските фирми да бъдат в привилегировано положение в инфраструктурните проекти в Либия, предадоха световните агенции.

Кадафи, който е на посещение в Италия за първи път откакто е на власт, заяви, че приветства "новата ера" в отношенията между двете страни.

Кадафи похвали италианския премиер Силвио Берлускони за "историческото решение" да се извини за издевателствата на италианската власт по време на 30-годишното колониално владение на Либия от 1911 до 1941 г.

Миналата година Италия се съгласи да изплати на северноафриканската страна обезщетение в размер на 5 милиарда долара под формата на инвестиции в инфраструктурата.

Берлускони заяви на пресконференция, че с либийския лидер го свързва "истинско и дълбоко приятелство" и го определи като мъдър човек.

"Италия е единствената бивша колониална държава, която вече не можем да обвиняваме. Тя се пречисти от империалистическото си минало", заяви Кадафи.

От своя страна Берлускони заяви, че една дълга и болезнена страница от отношенията с Либия е затворена.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?