Италиански художник ще впечатлява софийската публика с нетрадиционни творби

Хората да не се превърнем в боклуци, призовава със скулптурите си от катран и отпадъци италианският художник Нунцио Бибо (1946). Той работи с камък, бронз, теракота, а напоследък предпочитаният му материал е катранът.

"През 90-те години започнах да работя с катран и все още смятам, че не съм изчерпал потенциала на този материал", каза Нунцио Бибо пред журналисти в София в понеделник, цитиран от БТА.

Повод за изявата му е откриването на негова изложба в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Съорганизатор е Италианският културен институт в София.

"На пръв поглед катранът е неекспресивен. За да се постигне художествена стойност, е необходимо време да бъде манипулиран. Когато е смесен с предмети от отпадъци, това донякъде е и алегория на обществото ни, защото то е потребителскои произвежда много боклуци. Апелът ми е ние, хората, да не се превърнем в боклуци", каза художникът. Той допълни, че връзката между човека и историята е в центъра на неговите творчески търсения.

"Катранът - както теракотата, с която в началото работи авторът, е символ на земята, но на замърсената и разядена земя", коментира изкуствоведът Андреа Ромоли Бертини.

На изложбата са представени 40 скулптури и картини на Нунцио Бибо. Четири от работите са в колекцията на Галерията за чуждестранно изкуство. По време на експозицията, която ще продължи до 8 август, ще бъде прожектиран видеофилм, показващ художника в процеса на създаване на неговите произведения.

Изложбата е част от инициативата Павилион на Италия по света, която се организира за първи път в рамките на 54-ото Биенале - Международното изложение на изкуствата във Венеция (4 юни - 27 септември).

Творческите връзки на Нунцио Бибо с България датират от 1980 г., когато представя своя скулптурна експозиция в София. През 1987 г. участва в Международното биенале на графиката във Варна. Женен е за българка.

Споделяне

Още от

Колко време давате на новия парламент?