Италиански изтребители пазят въздушното ни пространство

Италиански изтребители пазят въздушното ни пространство

Три италиански изтребителя “Юрофайтър Тайфун“ ще охраняват през следващите три месеца българското въздушно пространство заедно с българските МиГ-29. Всички разходи са за сметка на италианската държава.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Употребявани "Юрофайтър Тайфун" от Италия са една от възможностите от които ще избира правителството за нов за армията ни изтребител. Те са класирани на второ място след новите “Грипен“-и.

Едновременно с това започва Тактическо учение с бойни стрелби за противовъздушна отбрана в Шабла. Поради това зоните, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица, се обявяват за опасни.

Военноморските сили (ВМС) ще участват в "Бриз 2017" от 14 до 23 юли. В учението ще участват 20 бойни и спомагателни кораби и катери 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България