Италиански кмет забрани носенето на ислямския бански костюм "буркини"

Италиански кмет, член на антиимигрантската партия Северна лига, забрани носенето на ислямския бански костюм, наричан "буркини". Неспазването на разпореждането ще се наказва с глоба от 500 евро, съобщи агенция АНСА, цитирана от БТА.

Джанлука Буонано, кмет на Варало Сесия, близо до провинция Верчели в областта Пиемонт, Северна Италия, забрани този вид облекло при посещение на басейн или водни площи. Буркините включват забрадка, туника и дълъг панталон.

Според кмета видът на жена, облечена по този начин, можел да смути малките деца, пък и това облекло създавало "проблеми с хигиената".

"Ние няма винаги да бъдем задължително толерантни. Да си представим, че една западна жена се къпе по бикини в мюсюлманска страна. Последствията ще бъдат обезглавяване, затвор или експулсиране. Ние само забраняваме използването на буркини, а ако това решение не се харесва на някого, може да си се къпе в банята", заяви кметът.

Северната лига е антиимигрантска партия, ръководена от Умберто Боси. Тя неведнъж е била инициатор на предложения, засягащи поведението на мюсюлманското население. През декември 2008 г., Северната лига поиска от Камарата на депутатите да се забрани строителството на мюсюлмански храмове и културни центрове в Италия, докато парламентът не приеме съответен закон.

Споделяне

Още от Свят