Италиански кметове отхвърлят декрета на Салвини срещу миграцията

Кметът на Палермо Леолука Орландо (ляво) и Матео Салвини

Кметове на големи италиански градове заявиха, че няма да прилагат декрета за сигурността и миграцията на крайнодесния вътрешен министър Матео Салвини, а кметът на Палермо нарече този акт нехуманен и пораждащ престъпност, съобщи Франс прес.

Левоцентристкият кмет на сицилианската столица Леолука Орландо провъзгласи съпротивата срещу декрета, като обясни днес пред италианското национално радио, че "спира прилагането на закона, що се отнася до компетенцията на общините".

"Това е нехуманен текст, защото нарушава човешките права, и поражда престъпност, защото превръща в нелегални хора, намиращи се законно на наша територия", добави той.

Кметът оспорва забраната да се предоставя жителство на хора с разрешително за временно пребиваване, която лишава кметствата от възможността да издават документи, необходими за получаване на медицинска помощ.

Матео Салвини веднага отговори с видеоклип във Фейсбук: "Искаш да не се подчиниш ли? Няма да ти пратя войски". Министърът заяви, че скоро ще пристигне в Палермо, "за да предостави на гражданите вила с изглед към морето, конфискувана от един мафиот".

По инициатива на Салвини, лидер на крайнодясната Лига, бе приет декрет, основната мярка в който е да се премахнат хуманитарните разрешителни за престой, издавани досега на по-уязвими групи хора - семейства или самотни жени с деца, травматизирани при пътуването им към Италия, напомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа