Италиански министър оцеля при вот на недоверие

Анджелино Алфано и Енрико Лета по време на парламентарното заседание

Вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано оцеля при гласуване на недоверие срещу него заради депортирането на съпругата и дъщерята на казахстански дисидент, предаде ДПА. Случаят постави правителството в неудобно положение и бе осъден от ООН.

Министър-председателят Енрико Лета призна, че полицията е сгрешила, като е арестувала Алма Шалабаева и я е изгонила заедно с шестгодишната ѝ дъщеря. Премиерът обаче защити Алфано, който твърди, че не е бил уведомен за операцията.

Антиелитарното Движение "5 звезди" и опозиционната партия "Левица, екология и свобода" призоваха за оставка на министъра, но депутати от коалицията на Лета надделяха в Сената при гласуването на това искане с 226 гласа срещу 55 и 13 въздържали се.

Партията на Алфано Народ на свободата заяви, че ще излезе от правителството, ако министърът, който е вицепремиер и близък до Силвио Берлускони, бъде принуден да подаде оставка.

Вчера президентът Джорджо Наполитано предупреди, че предизвикване на правителствена криза заради депортирането ще нанесе непоправими вреди, ще донесе сътресения на пазарите и ще отслаби международните позиции на Италия.

Шалабаева е съпруга на Мухтар Аблязов, бивш банкер и политик, който се обърна срещу президента Нурсултан Назарбаев. Тя бе изгонена от Италия с детето ѝ в края на май заради предполагаеми имиграционни нарушения, без да ѝ бъде дадена възможност да обжалва.

Върховният комисариат на ООН за бежанците изрази загриженост от депортацията.

Предполага се, че заради търговски интереси Италия е направила услуга на режима в Казахстан - богата на петрол страна - който има лошо досие в областта на човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?